Namirnice koje pojačavaju simptome prehlade

Postoje određene namirnice koje nisu saveznici u borbi protiv prehlade već mogu dodatno da pojačaju simptome.
Neke od tih namirnica koristimo svakodnevno, a da nismo ni svesni da nam otežavaju borbu protiv prehlade.
 
Kupovni voćni sokovi
 
Ceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu veoma potrebni, ali to ne vredi i za kupovne sokove. Naime, takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne stanice i 'krade' vitamine iz tela, te samim tim oslabljuje imunitet.
 
Pržena hrana
 
Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a još štetnija je za telo oslabljeno virozom. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško probavljive, zbog čega mogu značajno da poremete varenje, koje tokom bolesti svakako ne radi punom snagom.
 
Kafa
 
Kada smo bolesni trebalo bi da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka deluje kao vrlo snažan diuretik što može da izazove dehidraciju već oslabljenog organizma.
 
Kisele namirnice
 
Kisele namirnice mogu da iziritiraju već bolešću oštećenu sluznicu što može dodatno da pojača simptome bolesti. U tu grupu spadaju kiselo povrće, citrusi, posebno narandža, te paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscedite i promešajte sa toplim napitkom i medom.
 
Alkohol
 
Baš kao i kafa, alkohol "tera" tečnosti iz tela te samim tim može da prouzrokuje dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može da smanji njihovo delovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku bi trebalo da izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.
 
Mlečni proizvodi
 
Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno da pojača kašalja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).