Menu 021

Jod određuje IQ bebe

Jedan od glavnih preduslova za rođenje zdrave bebe je pravilna ishrana majke tokom trudnoće.
Život 05.05.2017. | 09:50 > 09:55
Jod određuje IQ bebe
Foto: Pixabay
Prema istraživanju naučnika sa Surrey univerziteta, najvažniji je pravilan unos joda. Upravo jod je najznačajniji za neurološki razvoj mozga fetusa.
 
Zadatak istraživanja sa Lancet instituta bio je pronalaženje dve primarne informacije koje se odnose na jod. Prvo, do koje mere nedostatak joda u toku trudnoće utiče na IQ deteta. Drugo, da li nedostatak joda predstavlja pretnju i za razvijene zemlje. 
 
U osmoj i devetoj godini života deci žena koje su učestvovale u istraživanju urađeni su IQ testovi kao i testovi koji pokazuju kakva je njihova sposobnost čitanja i razumevanja. Deca trudnica sa blagim ili umerenim nedostatkom joda u trudnoći imala su smanjen IQ i ozbiljne probleme sa čitanjem i razumevanjem tekstova. 
 
S obzirom da je studija rađena u Engleskoj naučnici su ostali zatečeni činjenicom da su čak i razvijene zemlje pogođene nedostatkom joda.
 
Jod se ne skladišti u našem organizmu, pa ga je neophodno redovno unositi u dovoljnim količinama. U trudnoći su te količine povećane. Najviše joda se nalazi u hrani morskog porekla, ali i u vodama bogatim prirodno rastvorenim jodom.
Autor: agencije
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
O nama Oglašavanje Kontakt Impresum Uslovi i pravila korišćenja Pošalji vest