Simptomi i alergije koje može da izazove penicilin

Penicilin je vrlo snažan antibiotik koji je kroz istoriju pomogao velikom broju ljudi. Međutim, kod velikog broja ljudi razvila se i alergijska reakcija na ovaj lek. U nastavku vam donosimo listu simptoma i način borbe protiv alergije na penicilin.
Simptomi i alergije koje može da izazove penicilin
Foto: Pixabay
Penicilin se primarno koristi za lečenje bakterijskih infekcija, uključujući upalu pluća, šarlah i infekciju ušiju.
 
Otkrio ga je škotski naučnik Aleksandar Fleming 1928. godine, a veruje se da je penicilin spasao blizu 200 miliona života otkako je prvi put počeo da se koristi kao lek 1942. godine.
 
Uprkos širokoj upotrebi, mnogi su alergični na penicilin. Prema Američkoj akademiji za alergijsku astmu i imunologiju (AAAAI), jedan od deset pacijenata veruje da ima alergiju na penicilin.
 
Simptomi alergije na penicilin se obično javljaju sat vremena nakon uzimanja leka. Uobičajeno je da se neželjeni efekti antibiotika mogu pogoršati zbog alergijskih reakcija, objašnjavaju stručnjaci.
 
Međutim, ako niste sigurni da li imate alergijsku reakciju na penicilin ili ne, postoje određeni znakovi na koje treba da pazite.
 
Blagi simptomi alergije na penicilin mogu uključivati ​​razvoj kožnog osipa, svraba, curenje nosa, nedostatka vazduha i suznih očiju, navode lekari. U retkim slučajevima osoba s alergijom na penicilin može razviti anafilaksiju, inače ozbiljnu alergijsku reakciju koja može da se pojavi veoma brzo.
 
"Ceo organizam je pogođen, često u roku od nekoliko minuta od izlaganja supstanci koja uzrokuje alergijsku reakciju, ali ponekad se simptomi mogu javiti i sat vremena nakon uzimanja", navode iz organizacije.
 
Simptomi teške alergijske reakcije mogu uključivati otok u grlu ili ustima, promenu srčanog ritma, bol u stomaku i poremećaj svesti. Ukoliko osoba pati od anafilakse, potrebna je hitna medicinska pomoć.
 
Najjednostavnije rešenje za lečenje alergije na penicilin je potpuno izbegavanje ovog antibiotika. Međutim, ako ste uzeli lek i imate alergijsku reakciju, onda vam lekar može propisati antihistaminik u cilju suprotstavljanja neželjenim efektima.
 
Ako osoba ima ozbiljnu reakciju, biće potrebna hitna medicinska pomoć, prenosi "Independent".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.