Doktori: Tokom zime jedite više masnog

Zima ima prednosti i mane, ali joj je najveći minus, pored onog temperaturnog, uticaj na naš organizam.
Doktori: Tokom zime jedite više masnog
Foto: Pixabay
Hladnoća pogađa mozak, pluća, zglobove, srce, krvne sudove.
 
Postoje namirnice koje nas "greju", a na podužem spisku takozvanih grejača nalazi se jaka i masna hrana, prenosi RTS.
 
Specijalista ishrane dr Veroslava Stanković kaže da tokom zime treba unositi masnu hranu.
 
"Istina je da ta masna hrana povećava našu toplotu. Ugljeni hidrati povećavaju energiju, ali masna povećava toplotu", navodi Stankovićeva.
 
Stankovićeva savetuje da se konzumira hrana koja ima zasićene masti. "To su masnija mesa, maslac i masniji sirevi, mlečni proizvodi. Međutim ne treba preterivati, jer to može dovesti do bolesti i povećanja telesne mase", dodaje Stankovićeva.
 
Marija Stojanović sa Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu ukazuje na termički efekat hrane.
 
"To znači da se prilikom unošenja hranljivih materija, odnosno njihove obrade oslobađa toplota. Obrada podrazumeva varenje hrane, deponovanja, preuzimanje u digestivni trakt. Svi ti procesi zahtevaju energiju i samim oslobađanjem energije, oslobađa se toplota", objašnjava Stojanovićeva za RTS.
 
Nutricionista Ana Todorović naglašava da su heljda i ovas žitarice koje je najpodesnije jesti tokom jutra, jer će organizam dobiti dobru radnu energiju za ceo dan.
 
"Vrlo jednostavno se spravljaju i najbolje kada su u celom zrnu. Uveče se potapaju u vodu, kratko prokuvaju i ujutru se mogu konzumirati sa suvim voćem i orašastim plodovima", kaže Todorovićeva.
 
Vreli napici dovode do pregrejavanja našeg organizma, otpuštanja viška toplote i znojenja i sasvim suprotnog efekta – hlađenja. Sa druge strane, hladniji napici dovode do stvaranja toplote, što će dovesti do varenja.
 
Preporučuju se i sezonsko voće i povrće. Ren se dobro kombinuje sa mesom i povrćem, a šargerapa, celer, cvekla se najbolje konzumiraju u svežem obliku.
  • bane

    12.12.2018 09:59
    mnogo ljudi nezna da toplotu tela dobijamo od hrane a ne od odece.odeca je samo izolator koji usporava hladjenje tela. zato se ugojimo zimi jer jedemo energicniju hranu da nas ugreje.
  • Andrija Šrek

    08.12.2018 10:53
    !!!
    Ih, ta otkad mi još znamo za ovo...živeli čvarci!!
  • Комша

    08.12.2018 10:07
    @Orwell Vegan
    Не пашћемо траву. Упс па траве нема зими за испашу вегана, па су бесни што не могу сланинице да једу.
    Свако нормалан зна да се зими једе јача тј маснија храна, а лети лаганија јер тако нам организам функционише. Само изгледа овим преживарима то није јасно. Утриповали су да ће људи нити здравији ако једу травке. Добар виц.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.