Pasivno pušenje deci kvari zube

Za dečiji karijes su krivi i pušači, odnosno duvanski dim - pokazalo je istraživanje japanskih naučnika.
Pasivno pušenje deci kvari zube
Foto: Pixabay
Na osnovu rezultata do kojih su došli kada su sproveli studiju, i objavili je u časopisu "British Medical Journal", tim stručnjaka je zaključio da od toga stradaju čak i bebe od nekoliko meseci.
 
Stručnjaci su analizirali zdravstveno stanje 75.000 dece, rođene između 2004. i 2010. godine, kao i podatke sa redovnih kontrola sa nula, četiri, devet, 18 i 36 meseci. Njihove mame su morale da popune upitnike o stepenu izloženosti deteta duvanskom dimu, tokom trudnoće pa do treće godine života.
 
Kod 6,8 odsto dece utvrđene su direktne posledice pasivnog pušenja i karijesa, dok je u 13.000 slučajeva konstatovan karijes mlečnih zuba.
 
Upoređujući podatke o deci iz pušačkih i nepušačkih porodica, utvrđeno je da izloženost dimu kod četvoromesečnih beba udvostručuje rizik od ove boljke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.