Danski lekari dokazali da nema veze između MMR vakcine i autizma

Najnovija studija lekara u Danskoj pokazuje da MMR vakcina ne izaziva autizam, objavio je časopis Anals of internal medisi, pozivajući se na studiju kojom je obuhvaćeno više od 650.000 dece.
Danski lekari dokazali da nema veze između MMR vakcine i autizma
Foto: Pixabay
Autori studije navode da MMR vakcina ne povećava rizik od autizma, niti da izaziva autizam kod dece koja spadaju u rizične grupe.
 
Studijom je obuhvaćeno 657.461 dete rođeno između 1999. i 2010. godine čije zdravstveno stanje je praćeno do kraja avgusta 2013. Autori studije su detaljno dokumentovali slučajeve autizma kod dece čije stanje su pratili, uključujući sve faktore rizika kao što su starost roditelja, autizam kod braće ili sestara, prerano rođenje i mala tećina novorođenčadi.
 
Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da je odbijanje vakcinacije za decu jedna od 10 najvećih pretnji zdravlju stanovništva širom sveta. Više od 95 odsto kontrolisane dece je dobilo vakcinu a kod 6.517 je utvrđen autizam a to, prema navodima autora studije, pokazuje da MMR vakcina nije povećala rizik od autizma kod te dece.
 
"Ideja da vakcine izazivaju autizam je još uvek prisutna i privlači puno pažnje na društvenim mrežama", upozorio je vodeći autor studije Anders Hvid sa danskog instituta Statens Serum. On je rekao da su on i njegov tim istraživača hteli da dođu do konkretnih naučnih dokaza.
 
Prema rečima direktora Obrazovnog centra za vakcine Dečije bolnice u Filadelfiji doktora Pola Ofita, koji nije učestvovao u radu na studiji, najveći doprinos studiji je učinjen uključivanjem dece kod koje postoji rizik od autizma. On je izrazio nadu da će dokazi koje su izneli autori studije ubediti roditelje dece koja spadaju u rizične grupe da vakcine nisu opasne.
 
Ofit je podsetio da je nekoliko stotina hiljada dece obuhvaćeno u 17 studija u sedam zemalja na tri kontinenta, dodajući da je istina izašla na videlo. On smatra da roditelji moraju da shvate da odluka da ne vakcinišu decu nije bez rizika. "To je odluka većeg rizika i mi se nažalost sada suočavamo sa tim većim rizikom", rekao je on.
 
Protivnici vakcinacije dece se pozivaju na studiju koju je objavio britanac Endru Vejkfild 1998. godine u medicinskom časopisu Lanset čiji urednici su se distancirali od njegovog rada kada su saznali da je on menjao podatke o 12 dece koja su obuhvaćena studijom. Vejkfildu je oduzeta lekarska licenca 2010. godine. Lekari su više puta bezuspešno pokušavali da dođu do istih rezultata ali uprkos dokazima da nema veze između MMR vakcine i autizma kod dece protivnici vakcinacije nastavljaju svoju kampanju širom sveta.
 
Prema najnovijim podacima UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije, broj slučajeva boginja je povećan za više od 48 odsto u protekle dve godine.
  • Jatzans

    07.03.2019 10:57
    @necu da vakcinisem
    Imate jasne i merljive informacije i dokaze o uzrocima i posledicama autizma. Time sto ste rekli da radite u skoli sa decom sa posebnim potrebama niste izneli nijedan dokaz niti mogucu vezu o vakcinama i autizmu
  • Necu da vakcinisem

    06.03.2019 19:31
    @N
    15% dece jevdirektno ugrozeno od vakcina, ali samo od autizma, ima tu jos oboljenja koja se ne pominju. A ja radim u skoli za decu sa posebnim potrebama, i ta tvoja statistika 1 od 59 ne pije vodu.
    Pre nego sto nesto napisem informisem se na vise strana, za razliku od tebe koji cita iste clanke, samo sa promenjenim naslovom.
  • Insider

    06.03.2019 15:47
    A sta ako postoje dokazi!
    A zamislite hipoteticnu situaciju, pojavi se insider i podnese neoborive dokaze!
    Implicira sadasnje i bivse svetske politicare, velike svetske i domace farmaceutske kuce da su prikrivali rezultate nezavisnih i internih studija, koje su pronasle vezu izmedju MMR i autizma?
    Samo zamislite!
    Zamislite tuzbe miliona gradjana cija su deca obolela? Zamislite koliko bi velikih i poznatih izgubilo prihode i posao? Krah svetskih farmaceutskih firmi.
    Vec vidjeno? Ili Antivakcinacijska zavera?
    Setite se insider-a u vezu Duvanske industrije u Americi?
    Mozemo samo da zamislimo, nazalost.
    Dok se ne objave visestruke nezavisne studije, i dalje ce se sumnjati u MMR.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.