Napravljen sprej protiv depresije

Američka Uprava za hranu i lekove odobrila je prodaju spreja "spravato", koji pomaže ljudima u najtežim oblicima depresije, odnosno onima koji razmišljaju o samoubistvu.
Napravljen sprej protiv depresije
Foto: Pixabay
"Spravato" se primenjuje kao sprej za nos, a dugogodišnja ispitivanja pokazala su da kod pacijenata smanjuje simptome depresije u roku od nekoliko časova. Reč je o nazalnom spreju, čiji je glavni sastojak ketamin, disocijativni anestetik koji se koristiti u lečenju najtežih oblika depresije kod kojih ostali lekovi nisu imali efekta.
 
Za razliku od dosadašnjih antidepresiva, koji počinju da deluju tek nakon nekoliko sedmica od početka terapije, "spravatovo" dejstvo je odmah primetno. To je posebno značajno kada je reč o pacijentima sa veoma teškim psihičkim stanjem i izraženim suicidalnim mislima, ističu američki naučnici.
 
Džom Man, psihijatar i naučnik sa Univerziteta Kolumbija, objašnjava da je sprej sa ketaminom prvi odobreni lek za lečenje depresije u poslednjih 30 godina koji na mozak deluje na jedinstven način.
 
Sprej za nos koji je razvila kompanija "Džonson i Džonson" sme da se koristi samo zajedno sa propisanim oralnim antidepresivom. Zbog mogućnosti zloupotrebe, primenjuje se pod lekarskom kontrolom za vreme tretmana i dva časa posle.
 
Pacijent ne sme da čuva sprej "spravato" u kućnoj apoteci.
 
S obzirom na to da je dejstvo ketamina mnogo snažnije nego kod konvencionalnih antidepresiva, uzima se samo jedanput u dve nedelje, navode naučni portali.
  • Gladius et anus

    14.03.2019 07:28
    Maximus
    Shimmy, када је реч о психијатрији, тада се свет не може посматрати црно-бело. Штавише, свет је сив, тј свако различито реагује на ситуације које воде ка депресији. Ви сте лепо приметили и описали живот савременог човека, а поготово оног у граду. Ипак, постоје и особе које сасвим другачије реагују на ове изазове. На пример, моја комшиница на свет посматра крајње путено, тј. она је потпуно задовољна уколико искористи прилику да се нађе са млађим швалером када муж није код куће. Упркос евидентно материјалној оскудици, она и даље има искрен осмех на лицу. А што се тиче спреја, па "Brut" je већ деценијама у продаји...
  • @Shimmy

    13.03.2019 14:41
    A da ti zavrsis fakultet medicine, pa potom specijalizaciju iz psihijatrije, pa potom stices iskustvo bar 10 godina lececi bolesne od depresije, u isto vreme radis naucna istrazivanja i eventualno doktoriras na tu temu, pa onda svoje - tako formirano misljenje - sucelis sa misljenjima naucnika i lekara o kojima se radi u tekstu a koji su bas taj put prosli?
  • Shimmy

    13.03.2019 13:48
    Samo some nama treba
    A da lecite uzrok umesto posledice?
    U 21. veku je normalno biti depresivna osoba, a za istrazivanje je kako neko uopste moze imati drugaciju reakciju na trenutne uslove drustva.

    Deca odrastaju u obdanistima, odvojena od roditelja i najblizih, izlozena nasilju(od vrsnjackog, do medijskog), roditelji rade po 2 posla, uskracenog vremena za odmor, svakodnevnica je puna stresa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).