SZO: Svet nespreman za pandemiju

Svet je nepripremljen za globalnu pandemiju koja bi, ako bi do nje došlo, mogla za 36 sati da odnese živote i do 80 miliona ljudi i "zbriše" globalni bruto domaći proizvod za pet odsto, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
SZO: Svet nespreman za pandemiju
Foto: Pixabay
Neki respiratorni patogen, koji se brzo širi, mogao bi da bude pretnja velikom delu svetske populacije i da potencijalno usmrti milione ljudi, a ugrožena bi bila cela planeta, piše u prvom izveštaju Odbora SZO za nadzor globalne pripremljenosti.
 
"Kada bi danas izbila pandemija poput 'španskog gripa' 1918, posledice bi koštale oko 3.000 milijardi dolara ili pet odsto svetskog BDP-a", prema proceni Svetske banke. "U slučaju takve zaraze, danas kada je svetska populacija četiri puta veća i kada se bilo gde u svetu stiže za 36 sati, umrlo bi između 50 i 80 miliona ljudi. Osim visoke smrtnosti, takva pandemija izazvala bi paniku, destabilizovala bi nacionalnu bezbednost i teško pogodila globalnu privredu i trgovinu", piše u izveštaju.
 
Globalna pandemija u tom obimu bila bi katastrofalna, stvarajući opštu pustoš, nestabilnost i nesigurnost. Svet je nepripremljen, navodi SZO.
 
Izveštaj poziva na stvaranje sistema za efikasno otkrivanje i kontrolu izbijanja bolesti u okviru proaktivnog delovanja za uspostavljanje globalne pripremljenosti.
 
"Predugo smo svedoci ciklusa panike i zanemarivanja kada je reč o pandemijama - intenziviramo napore kada postoji ozbiljna pretnja, a zatim brzo zaboravimo na njih kada pretnja nestane. Vreme za konkretne akcije je odavno prošlo", upozoravaju naučnici.
 
U izveštaju se preporučuje sedam preventivnih akcija, uključujući: posvećenost i investiranje šefova vlada za rešavanje ovog problema; da regionalne organizacije prednjače kao primer; snažan sistem spremnosti u svakoj zemlji; povećanje sredstava i finansijskih podsticaja; i jačanje sistema koordinacije Ujedinjenih nacija u ovoj oblasti.
 
Zemlje sa lošom infrastrukturom i zdravstvenim sistemom najizloženije su riziku od velikih gubitaka od pandemije, ali su ranjive i sve druge države, dodaje se u izveštaju.
 
SZO predočava da je napredak nauke i tehnologije omogućio unapređenje javnog zdravstva, ali da on istovremeno predstavlja rizik jer ima potencijal za veštačko stvaranje mikroorganizama u laboratorijama, koji mogu da izazovu epidemiju ukoliko bi namerno bili pušteni u svet.
 
"Svet je u opasnosti. Ali, udruženi, već imamo instrumente da spasimo sebe i naše privrede. Ono što nam je potrebno su vođstvo i volja da delujemo snažno i efikasno", zaključuje se u izveštaju SZO-a.
  • Poverenje

    26.09.2019 20:37
    Čija je SZO?
    Do nje će doći, samo ako je pažljivo planirate.
    Možda otud "dobronamerna upozorenja", kao psihološka priprema i opravdanje za čin koji nameravate da izvedete?

    Nauka je po definiciji - skup znanja za dobrobit čoveka.
    Odavno to više nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.