Zavisnost od pametnih telefona menja oblik i veličinu ljudskog mozga

Zavisnost od pametnih telefona menja oblik i veličinu ljudskog mozga, na sličan način kao što se to dešava kod narkomana, pokazuju nova istraživanja.
Zavisnost od pametnih telefona menja oblik i veličinu ljudskog mozga
Foto: Pixabay
Snimci napravljeni magnetnom rezonancom i skenerom, otkrili su da mozgovi ljudi, koji su zavisnici od pametnih telefona, imaju manju količinu sive materije u nekim ključnim delovima.
 
Ranija istraživanja pokazuju da mobilni telefon nekada doživljavamo kao deo tela i da 26 odsto ljudi često traži mobilni telefon dok ga zapravo drži u ruci.
 
Snimci pravljeni za potrebe novog istraživanja otkrili su smanjenu aktivnost u mozgu kod zavisnika od pametnih telefona u poređenju sa onima koji to nisu. Slični obrasci i trendovi smanjivanja sive materije, takođe su zabeleženi kod mozga narkomana.
 
Nemački istraživači su tokom ispitivanja uporedili snimke 22 osobe koje su zavisne od pametnih telefona sa snimcima 26 osoba koje nemaju tu vrstu zavisnosti.
 
"U poređenju sa kontrolnom grupom, pojedinci sa zavisnošću od pametnih telefona pokazali su manji volumen mozga u delovima kao što su leva prednja insula i neki delovi korteksa", naveli su stručnjaci sa Hajdelberga.
 
Dodaju da je ovo prvi fizički dokaz povezanosti upotrebe pametnih telefona i fizičkih promena mozga.
 
Smanjenje sive materije u mozgu inače je u vezi sa zavisnošću od brojnih supstanci.
 
"Pametni telefoni su u vrlo širokoj upotrebi pa ova studija dovodi u pitanje njihovu bezopasnost, naročito kod pojedinaca koji mogu biti izloženi povećanom riziku i razvoju zavisnosti", navodi se u studiji.
 
Zavisnost od pametnih telefona sve je veća briga među naučnicima i medicinskim radnicima jer naročito deca sve više vremena provode na mobilnim telefonima, piše "Dejli mejl".
 
Studija je objavljena u časopisu "Addictive Behaviors".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.