Kramer: Moramo da se naviknemo na ovu situaciju, trajaće sigurno do kraja godine

Vakcina protiv korona virusa biće dostupna uskoro, a restrikcije sa kojima se sada suočavamo trajaće do sredine ili kraja maja, tvrdi za Dojče Vele (DW) Florian Kramer, profesor vakcinologije na školi u okviru Maunt Sinai bolnice u Njujorku.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da ćemo uskoro imati vakcinu, Kramer je rekao da je to "veoma realno", jer vakcina nije u fazi istraživanja, već se rade klinička ispitivanja.

"Klinička ispitivanja su dugotrajna i imaju nekoliko faza, jer vakcina mora da bude bezbedna pre nego što se vakciniše veliki broj ljudi. S obzirom na to da se oko 40 kompanija bavi pronalaskom, ne mislim da će pronalaženje vakcine biti problem", objašnjava Kramer, dodajući da je to proces koji traje oko petnaestak godina, a sada je neophodno da se završi za nekoliko meseci, što, kažže, predstavlja izazov i zahteva strpljenje.

On napominje da ovo redak slučaj u istoriji da postoji dovoljno novca za razvoj vakcine, za razliku od SARS i MERS, za koje je rad na pronalaženju vakcine obustavljen kada je širenje stavljeno pod kontrolu.

Na pitanje koliko se ovaj virus razlikuje od sezonskog gripa, Kramer je rekao da su sa molekularnog stanovišta to dva potpuno drugačija virusa.

"Kad je objavljen genetski materijal virusa, svi u naučnoj zajednici su znali o čemu se radi. Najdrastičniji razlika je u tome što u ljudskoj populaciji apsolutno nema imuniteta, a nema ni lekova ni vakcina i zato se on širi veoma lako. Situacija je samim tim daleko opasnija", objašnjava naučnik čiji rad je fokusiran na pronalaženje univerzalne vakcine za sezonski grip.

Govoreći o merama socijalnog distanciranja i samoizolacije, Kramer kaže da se širenje virusa više ne može u potpunosti zaustaviti i da ga nije bilo moguće zaustaviti ni krajem februara.

Ipak se zalaže za mere distanciranja i samoizolacije, jer, kako objašnjava, moramo da poravnamo epidemiološku krivu o kojoj svi govore.

Njegovo je mišljenje da će ova situacija da se nastavi bar do sredine ili kraja maja i tada će, kaže, možda biti moguće da se društvene aktivnosti do određene mere vrate u normalu.

Kaže, međutim, da može da se desi i da ponegde ponovo izbije epidemija i onda ponovo moramo da se vratimo na ovakav režim života.

"Moramo očekivati da će se talasi pandemije ponovo pojaviti i tokom leta, jeseni i zime, stoga moramo da se naviknemo na ovakvu situaciju sigurno do kraja 2020. godine", stav je ovog naučnika.

Kaže i da imuni sistem oporavljenih pacijenata reaguje jako dobro i da se pojavljuju snažna antitela koja neutralizuju virus, ali dodaje i da ne postoje dugoročne studije koje bi utvrdile da li su ti oporavljeni pacijenti sada zauvek zaštićeni.

Ono što se sa sigurnošću može reći je da ljudi postaju imuni jedno vreme i ne mogu se lako ponovo inficirati ovim virusom.

"Čak iako se desi da se ponovo zaraze, to će biti daleko blaži oblik bolesti", tvrdi Kramer.

On pominje i istraživanja o lečenju antitelima oporavljenih pacijenata koja se sada sporovode i u Nemačkoj, te dodaje da mu uliva dozu samopouzdanja činjenica da su kineski naučnici u Vuhanu lečili pet pacijenata antitelima i da su se svi oni lepo oporavili nakon tretmana. .

Kramer takođe kaže da je od januara, kada je objavljena genetska sekvenca ovog virusa, njegov rad u laboratoriji potpuno preusmeren i da se taj Univerzitet sada bavi samo istraživanjem korona virusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.