SZO: Dobra vest da jeftini lek može da spasi živote zaraženih virusom korona

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozdravila je kao "sjajnu vest" rezultate prvih kliničkih ispitivanja koji pokazuju da jeftin i široko rasprostranjen steroid deksametazon može da pomogne u lečenju pacijenata teško obolelih od virusa korona.
SZO: Dobra vest da jeftini lek može da spasi živote zaraženih virusom korona
Foto: Pixabay
"Ovo je prva terapija koja je pokzala da smanjuje smrtnost kod pacijenata obolelih od Covid-19 koji su na kiseoniku ili respiratoru", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus. 
 
Dodao je da je to sjajna vest i čestitao je vladi Velike Britanije, Univerzitetu Oksford i mnogim bolnicama i pacijentima u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su doprineli ovom naučnom prodoru koji spasava živote.
 
"Istraživači su početne zaključke o rezultatima podelili sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i radujemo se potpunoj analizi podataka narednih dana", dodao je on u saopštenju.
 
Naveo je da će SZO koordinisati jednu meta-analizu da bi se povećalo opšte razumevanje ove intervencije. Kliničke smernice SZO biće ažurirane da bi se pokazalo kako i kada lek treba koristiti za lečenje Covid-19.
 
Prilikom istraživanja tima sa Oksforda oko 2.000 pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa oko 4.000 pacijenata koji nisu primali taj lek. Pacijentima na respiratorima rizik od smrti se smanjio sa 40 na 28 odsto, dok se pacijentima na kiseoniku rizik od smrti smanjio sa 25 na 20 odsto.
 
Lekari ističu i njegovu cenu, budući da lečenje do 10 dana ovim lekom košta oko pet funti po pacijentu, a lek je dostupan širom sveta.
  • Aleksandar

    17.06.2020 17:55
    Jeftin lek
    Jeftin lek u kombinaciji sa teorijom velikih brojeva donosi ogromnu zaradu.
  • Bljuc

    17.06.2020 13:21
    Ovo bi moglo imati smisla jer kortikosteroidi smanjuju imuni odgovor organizma, a poznato je da teski respiratorni problemi dolaze upravo kao posledica jakog, prakticno autoimunog, odgovora. U tom smislu, bilo bi zanimljivo istraziti vezu izmedju sklonosti ka alergijama i smrtnosti od korone. Nadam se da se takva ispitivanja vec rade.
  • čuo

    17.06.2020 11:08
    na
    Čuo na CNN-u od Američkih doktora, samo je pomoć u tom smislu da 1 od 8 ljudi umiru ako koriste taj lek,.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.