Nemački imunolog: Uspeh i da vakcina uspe samo da ublaži virus korona

Vodeći nemački imunolog Tomas Kamrat izjavio je da bi uspeh bio i ako bi buduća vakcina protiv COVID-19 samo ublažila tok bolesti i izjasnio se protiv ideje o dopuštanju širenja zaraze radi postizanja "imuniteta krda" među stanovništvom.
Nemački imunolog: Uspeh i da vakcina uspe samo da ublaži virus korona
Foto: Pixabay
"Možda vakcina neće sprečiti kijavicu ili druge lakše simptome. Međutim, najmanje što se očekuje jeste da spreči respiratornu insuficijenciju i teška oštećanja organa. Ako bi vakcina samo uspela da tok bolesti koji vodi ka smrti pretvori u blaži oblik, to bi za mene bio uspeh. Sve više od toga bio bi veoma veliki uspeh", ističe Kamrat za "Dojče vele".
 
Komentarišući zalaganja za prokužavanje stanovništva u cilju stvaranja kolektivnog "imuniteta krda", Kamrat kaže da ako pogledate kolike bi stope zaraze bile potrebne i kolika bi bila smrtnost, onda je to metod iz kamenog doba.
 
Nedavna vest iz Hongkonga, prema kojoj je moguće dva puta se zaraziti koronavirusom, čini tu raspravu izlišnom, dodaje Kamrat.
 
"Sada moramo polaziti od toga da imunitet ne traje doživotno. Zato se nadam da se niko više neće zalagati za 'imunitet krda'. 'Imunitet krda' se postiže vakcinacijom“", kategorično tvrdi Kamrat, koji takođe pred predstojeću jesen preporučuje vakcinaciju protiv gripa.
  • Idi

    05.09.2020 18:44
    Begaj
    Samo vi nju pustite u promet da vec jednom uzme pare ko je naumio pa ne mora ni da deluje-samo da nas vise ne zlostavljate
  • Bole

    05.09.2020 17:19
    Ma samo da je dobijemo i da se resimo muka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.