Muškarci brže gube antitela na koronu?

Istorijski gledano, medicinska istraživanja često su imala jedinstven pristup u kojem su obuhvatala i muškarce i žene, uprkos sve većim dokazima da se polovi razlikuju u načinu na koji se bore protiv određene bolesti.
Muškarci brže gube antitela na koronu?
Foto: Pixabay
Utvrđeno je i to da postoji veća mogućnost da će se žene u većoj meri zaraziti koronavirusom, ali da su otpornije od muškaraca, za koje se tvrdi da u najvećoj meri umiru usled zaraze.
 
Studija koja još nije prošla recenziju, obuhvatala je gotovo šest meseci istraživanja u koje je bilo uključeno 308 članova osoblja u bolnicama Univerziteta u Strazburu u Francuskoj, a kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom. Većina tih pacijenata imala je blage simptome bolesti.
 
Različita antitela su merena uz pomoć tri vrste testa u dve vrste istraživanja tokom perioda od 172 dana. Na prvom uzorkovanju krvi, muškarci stariji od 50 godina i oni s indeksom zdrave telesne težine imali su najveći nivo antitela.
 
Na drugom uzorkovanju, nivoi antitela (uključujući neutralne proteine čija je funkcija da spreči virus da se zakači na ljudske ćelije), opali su više kod muškaraca nego kod žena, bez obzira na starost i težinu.
 
"Istraživanja su pokazala da muškarci imaju viši nivo antitela od žena u akutnoj fazi, ali da uprkos tom boljem imunološkom odgovoru na početku zaraze, njihov nivo antitela pada vremenom i to mnogo brže. S druge strane, žene su stabilne zadržale taj nivo", rekla je Samira Fafi Kremer, šefica virusologije u bolnicama Univerziteta u Strazburu i jedna od autorki studije.
 
Pad antitela zavisi od njihovog nivoa na početku zaraze
 
Još jedan od autora studije Oliver Švarc rekao je da ovaj pad antitela zavisi od toga koliki je njihov nivo postignut na početku zaraze.
 
"Dakle, ako imate više antitela na početku, imaćete i brži njihov pad, ali to još moramo otkriti zbog čega", dodao je Švarc.
 
Doktorka Sabra Klajn sa Univerziteta Džon Hopkins navela je da bi kreatori vakcina trebalo da analiziraju ove podatke kako bi mogli da uporede muške i ženske reakcije na njih. Postoji mogućnost da bi pad antitela kod muškaraca mogao biti jednako brz i nakon vakcinacije.
 
"Ako se antitela kod muškaraca u većoj meri smanje u odnosu na one kod žena i posle vakcinacije, postoji mogućnost da će muškarcima trebati još jedna vakcinu za obnavljanje antitela, kako bi mogli da zadrže imunitet", navela je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.