Upala desni povećava rizik od teškog oblika Kovida-19

Poznato je da problemi sa zubima mogu da izazovu ozbiljne bolesti i povećaju rizik od srčanog udara, reumatizma ili plućnih bolesti. Nova studija pokazuje da problemi s desnima mogu biti faktor rizika i za Kovid-19.
Upala desni povećava rizik od teškog oblika Kovida-19
Foto: Pixabay
Parodontitis, poznatiji kao parodontoza, je bakterijsko zapaljenje desni. Nasledni faktor, pušenje, loša oralna higijena ili pogrešan način pranja zuba, mogu da prouzrokuju stvaranje naslaga bakterija koje napadaju zubno meso. To zapaljenje često ostaje neotkriveno, jer ne izaziva bol. Primećuje se najčešće tek kada desni prokrvare.
 
Nemačko društvo za parodontologiju, pozivajući se na novu studiju, sada upozorava da bi parodontitis, slično kao i neke druge bolesti, trebalo smatrati faktorom rizika za težak oblika Kovida-19.
 
Istraživači su, koristeći elektronske medicinske dosijee, ispitivali tok bolesti kod 568 pacijenata u bolnicama u Kataru u periodu između februara i jula 2020. godine.
 
Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu na engleskom „Žurnal kliničke periodontologije" (Journal of Clinical Periodontology), pacijenti sa Kovidom-19 koji su imali parodontitis, morali su 3,5 puta češće da budu lečeni na odeljenjima intenzivne nege i 4,5 puta češće da budu stavljani na respirator. Takođe, oni su umirali gotovo devet puta češće od pacijenata sa zdravim zubima i desnima.
 
Naučnici su uočili da pacijenti sa parodontozom udišu bakterije koje tako iz usta ulaze u pluća i tamo izazivaju dodatno upale, posebno kod pacijenata koji su na respiratoru.
 
Opširnije na sajtu DW.
  • Biciklista

    04.05.2021 05:44
    A kako se tacno prenosi - to jos niko nije utvrdio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.