Studija: Samo 0,01 odsto vakcinisanih dobilo kovid

Između 1. januara i 30. aprila ove godine otprilike 0,01 odsto ljudi vakcinisanih sa obe doze obolelo je od kovida19, pokazala je američka studija koja potvrđuje visoku efikasnost vakcine.
Studija: Samo 0,01 odsto vakcinisanih dobilo kovid
Foto: 021.rs
U izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dokumentovani su takozvani slučajevi proboja virusa među 101 milion vakcinisanih obema dozama u SAD.
 
"Mada se radi o visoko efikasnim vakcinama, slučajevi proboja su očekivani, posebno pre nego što imunitet u populaciji ne dosegne dovoljan nivo za dodatno smanjenje transmisije", kaže se u izveštaju.
 
Istraživanjem je obuhvaćen period od 1. januara do 30. aprila.
 
Dokumentovano je ukupno 10.262 slučaja zaraze dve nedelje ili više dana nakon vakcinisanja i drugom dozom neke od vakcina koje je odobrio CDC - Fajzerom, Modernom ili vakcinom Džonson i Džonson.
 
Prosečna starost tih pacijenata bila je 58 godina, a većinom, u 63 odsto slučajeva, radilo se o ženama.
 
Od ukupnog broja proboja, 706 slučajeva ili sedam odsto obolelih je hospitalizovano, a 132 ili jedan odsto umrlo je zbog uzroka povezanih s kovidom. Ostalo su bili blagi ili asimptomatski slučajevi koji su otkriveni rutinskim testiranjem.
 
To znači da je stopa hospitalizacija u ukupnom broju vakcinisanih ugrubo 0,0007 odsto, a stopa smrtnosti 0,0001 odsto.
 
Genomsko sekvencioniranje dostupnih slučajeva zaraze pokazalo je da je najčešća varijanta virusa u slučajevima proboja bila britanska - B.1.1.7.
 
"Broj oboljenja, hospitalizacija i smrti koje je vakcinacija sprečila daleko nadmašuje slučajeve proboja", napisali su autori.
 
CDC ipak napominje da je vrlo verovatno da slučajeva proboja ima više jer se osobe koje se vakcinišu sa obe doze retko redovno testiraju.
  • Podbarac

    26.05.2021 11:30
    Statistika je čudo...
    Na ovom linku je trenutna situacija u svetu, ali i po državama i teritorijama:
    https://www.worldometers.info/coronavirus/

    Šta je zanimljivo? Kriva je svuda ista - i u svetu, kao i kod nas, kao i kod Amera. I tamo di su vakcinisani i tamo di nisu.

    Grafikon mal-te-ne tvrdi da je kao svuda naizged dostignuta stopa imuniteta? Ne bih rekao!

    Pa šta je onda u pitanju - npr. je l' kako došlo tako prošlo? Daj Bože, ali niko kanda zapravo ne zna šta se desilo, šta se dešava i šta će se desiti: Jedni su optimisti, a drugi pesmisti - ovi drugi pre svega zbog "trostrukog mutanta" iz Indije...

    Što se mene tiče ja sam "optimistični pesimista", ali već nekoliko dana i mene zbunjuju "grafikoni i krive". Matematika jednostavno se ne uklapa u sve.

    Obaška, di je gripa? Ima kanda tu svega, a šta to - ne znam. Tolko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.