Evropska agencija za lekove: Fajzerova vakcina može i za decu od 12 do 15 godina

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je upotrebu vakcine kompanija Fajzer i Bajontek za adolescente od 12 do 15 godina.
Evropska agencija za lekove: Fajzerova vakcina može i za decu od 12 do 15 godina
Foto: 021.rs
U Agenciji naglašavaju da razmatraju i potencijalnu upotrebu "buster" doze Fajzera za prethodno vakcinisane i poručuju da ne treba žuriti sa trećom dozom.
 
Podsećaju da je vakcina protiv kovida-19 kompanije Fajzer već autorizovana za osobe od 16 godina naviše, a da sada imaju podatke da je vakcina efikasna i bezbedna i za one od 12 do 15 godina.
 
Navodi se i da će širenje vakcinacije na mlađu populaciju biti važan korak u borbi protiv pandemije, a da je i za adolescente predložena upotreba dve doze Fajzera koje se daju u razmaku od najmanje tri nedelje.
 
"Istraživanja pokazuju da je uticaj vakcine Fajzera na adolescente sličan ili bolji nego što je to slučaj kod mlađih odraslih osoba. Ni jedna od osoba u ovim kliničkim ispitivanjima nije dobila infekciju kovid-19 što pokazuje da je vakcina visoko efikasna, ali i vrlo bezbedna bez značajnijih neželjenih efekata", kaže šef odeljenja za strategiju vakcinacije u EMA, Marko Kaveleri.
 
U EMA navode da Evropska komisija treba da da "zeleno svetlo" za ovu preporuku, a da zemlje članice treba da odluče da li i kada će upotrebiti Fajzer vakcinu na adolescentima.
 
Istovremeno, EMA je potvrdila da je skladištenje vakcina Fajzer bezbedno i do 31 dan i to na normalnoj temperaturi frižidera, što značajno olakšava logistiku u distribuciji ove vakcine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.