Rezultati studije: Vakcina protiv gripa smanjuje rizik od teških slučajeva korone

Vakcinisani protiv gripa mogli bi da budu delimično zaštićeni od ozbiljnijih efekata korona virusa pokazala je studija prezentovana na sastanku Evropskog društva za mikrobiologiju i infektivne bolesti
Rezultati studije: Vakcina protiv gripa smanjuje rizik od teških slučajeva korone
Foto: 021.rs
Analiza koja je obuhvatila više od 75 hiljada pacijenata obolelih od kovida, pokazala je značajno smanjenje rizika od moždanog udara, tromboze, sepse, hitnog prijema pacijenata u bolnicu kao i na jedinice intenzivne nege kod onih koji su primili vakcine protiv gripa, piše Gardijan.
 
Iako su rezultati studije pokazali da vakcina nije smanjila broj smrti, prethodni rezultati ukazuju na to da vakcina protiv gripa jačajući urođeni imunološki sistem može da pojača opštu odbranu tela koja nije usmerena prema nekom određenom patogenu.
 
Jedno od potencijalnih razloga za dobijanje takvih rezultata moglo bi biti i to što su osobe koje su primile vakcinu protiv gripa u boljem opštem zdravstvenom stanju od onih koji nisu.
 
"Detektovali smo da vakcinu protiv gripa nudi delimičnu zaštitu protiv ozbiljne bolesti kovid-19" potvrđuje jedan od autora studije i profesor kliničke hirurgije na Univerzitetu u Majamiju Devinder Sing.
 
On dodaje i da je važno naglasiti da se i dalje apsolutno preporučuje vakcinacija protiv samog korona virusa, jer vakcina protiv gripa ne može biti zamena za tu vakcinu.
 
Prema studiji, pacijenti zaraženi korona virusom koji nisu vakcinisani protiv gripa su imali 45 do 58 odsto šanse za moždani udar, 40 odsto veće šanse za razvoj duboke venske tromboze i 36 do 45 odsto veću šansu za razvoj sepse.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.