Testovi mogu da predvide da li će žena ući u menopauzu ranije

Većina žena prolazi kroz menopauzu između 45 i 55 godine, ali neke žene se s tim suočavaju i pre 40. godine.
Testovi mogu da predvide da li će žena ući u menopauzu ranije
Foto: Pixabay
S obzirom na to da žene u proseku prvi put rađaju sa 30 godina, rana menopauza mogla bi da bude problem za one koje žele da prošire svoju porodicu kasnije u životu, piše N1.
 
Naučnici kažu da će u budućnosti za otkrivanje verovatnoće ženine prerane menopauze biti dovoljan uzorak pljuvačke ili krvi.
 
Identifikovano je 300 varijacija gena koji utiču na vreme ulaska žene u menopauzu. Na primer, žene kojima prirodno nedostaje aktivan gen pod nazivom Chek2 ulaze u menopauzu u proseku 3.5 godine kasnije od žena s normalno aktivnim genom.
 
Dr Ana Marej, vanredna profesorka humane genetike na Univerzitetu Ekseter, koja je učestvovala u istraživanju, rekla je da teže tome da rezultate i genetske nalaze koriste i druge institucije i ustanove kako bi pomogli ženama pri planiranju porodice.
 
Već postoje analize i testovi krvi koji potvrđuju da li je žena u menopauzi, ali to se nikada nije moglo predvideti godinama unapred, samo u onom trenutku kad je nivo hormona već počeo da se menja, piše Eurekalert.
 
"Ako žena zna, recimo u 20-im godinama, da joj preti rana menopauza i smanjena moć začeća u 30-im, mogla bi da reaguje ranije i preduzme određene korake u planiranju porodice. Recimo raniji pokušaj dobijanja bebe, zamrzavanje jajnih ćelija ili pokušaj odglaganja menopauze promenom načina života, poput smanjenja alkohola", kaže dr Marej.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.