Jednogodišnje bliznakinje se prvi put pogledale u oči nakon operacije

Jednogodišnje sijamske bliznakinje iz Izraela, koje su rođene spojene glavom i okrenute jedna drugoj leđima, razdvojene su operativnim putem i prvi put su se pogledale u oči.
Pre operacije, koja je trajala 12 časova u medicinskom centru "Soroka", pripreme su trajale mesecima uz učešće više desetina eksperata iz Izraela i inostranstva.
 
"Ovo je bila veoma retka i složena operacija koja je izvedena 20 puta u svetu, i sada prvi put u Izraelu", rekao je Miki Gideon, glavni pedijatrijski neurohirurg.
 
Fotografije u izraelskim medijima prikazuju bliznakinje, čija imena nisu navedena, okrenute jedna ka drugoj u kolevci, sa zavijenim glavama.
 
U saopštenju iz bolnice se navodi da je operacija uključivala rekonstrukciju lobanje i transplanciju temena obe.
 
"Lepo se oporavljaju. One same dišu i jedu", rekao je Eldad Silberstajn, šef odeljenja za plastičnu hirurgiju bolnice "Soroka".
 
Lekari su sarađivali sa roditeljima od samog rođenja devojčica. Koristili su savremenu opremu i tehnologiju, koja je specijalno doneta u bolnicu za ovu operaciju. Operacija je uključivala 3D modelovanje, virtuelnu realnost i posebne uređaje za praćenje stanja devojčica.
  • Vlada

    06.09.2021 10:30
    Jako lepa vest! Bravo za lekare! Devojčicama dug i srećan život želim!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.