Ergofobija - strah od posla

Strah od posla, obavljanja radnih zadataka ili strah od odgovornosti pri radu. Isto tako se može raditi i o strahu od neuspeha na poslu i nemogućnosti rada u grupi ljudi.
Ergofobija - strah od posla
Foto: Pixabay
Ova fobija se može jednostavno prepoznati po promenama koje se događaju u telu za vreme rada, a leči se psihoterapijom.
 
Šta je tačno ergofobija?
 
Ova fobija može se prepoznati po osećaju teskobe i straha koji se pojavljuju kod odlaska na posao, kao i kod obavljanja zadataka na radnom mestu. Ovaj strah može biti i kombinacija više faktora i strahova povezanih s radnom okolinom.
 
Na primer, može se pojaviti strah od neuspeha, strah od nadređenog, strah od govora pred grupom ljudi, strah od komunikacije s kolegama, strah od mobinga. Ova fobija može dovesti i do izgaranja na poslu, kao i do toga da osoba ne može normalno da obavlja svakodnevne zadatke.
 
Šta uzrokuje ergofobiju?
 
Nije poznat tačan uzrok ove bolesti. Može se raditi o više faktora iz prošlosti koji se sada ponavljaju i izazivaju probleme. Možda se radi o konstantnim problemima na radnom mestu, zbog kojih dolazi do ergofobije, ali i o traumi iz detinjstva, gde je osoba kao dete morala puno raditi, a kao posledica se javlja problematičan odnos prema poslu.
 
Isto tako, osoba kojoj neko u porodici ima mentalni poremećaj može i sama imati predispoziciju za razvoj mentalnog poremećaja i fobija, a samim tim i ergofobije.
 
Kako prepoznati ergofobiju?
 
Ergofobija se može manifestovati kroz niz telesnih, ali i psihičkih simptoma koji će se kod svake osobe drugačije pokazati. Osoba koja ima ovu fobiju može na samu pomisao na svoje radno mesto da razvije anksioznost i nervozu, a jednako tako se na samom radnom mestu mogu pojaviti i telesni simptomi kao što su: ubrzani rad srca, preterano znojenje, suva usta i panični napadi.
 
Neke osobe mogu da imaju svakodnevno panične napade, što onda zahteva i hospitalizaciju. Isto tako, određene osobe se zbog svog straha mogu osećati nesposobnim za obavljanje poslova pa se može razviti i depresija.
 
Dakle, ergofobija se može prepoznati po:
 
- anksioznosti na radnom mestu,
- preteranom znojenju,
- paničnim napadima,
- potrebom za odmorom,
- izgaranju na poslu.
 
Kako se leči ergofobija?
 
Baš kao i sve vrste fobija, ergofobija se leči psihoterapijom, s tim da najbolje dejstvo ima kognitivno-bihevioralna terapija, kao i terapija izlaganja gde se pacijent približava svojoj fobiji i u ovom slučaju se smanjuje strah od radnog mesta.
 
Osim terapije, pomoći mogu i meditacija, joga, vežbanje te razne tehnike disanja koje se primenjuju u stresnim situacijama.
 
Dakle, ergofobija je neutemeljeni strah od radnog mesta i svega povezanog s poslom. Svaka osoba će imati drugačije simptome, drugačijeg intenziteta, a najčešće se može prepoznati po anksioznosti pri pomisli na radno mesto, kao i po nizu telesnih simptoma. Važno je potražiti pomoć stručne osobe kako ova fobija ne bi uticala na život.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.