Američki naučnici započinju klinička ispitivanja prve vakcine protiv najagresivnijeg karcinoma dojke

Vakcina protiv najagresivnijeg i najsmrtonosnijeg oblika karcinoma dojke uskoro bi mogla da postane stvarnost, najavljuju iz SAD.
Američki naučnici započinju klinička ispitivanja prve vakcine protiv najagresivnijeg karcinoma dojke
Foto: Pixabay
Klinika u Klivlendu objavila je da pokreće prvo ispitivanje na ljudima koje testira vakcinu dizajniranu da spreči trostruko negativan karcinom dojke, koji trenutno ne reaguje na hormonske ili ciljane terapije lekovima, te se jedino može sprečiti mastektomijom.
 
Do sada je razvoj vakcine protiv trostruko negativnog karcinoma dojke bio ograničen na laboratorijski rad i istraživanja na životinjama. 
 
Ispitivanje na ljudima može da počne sada kada je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila istraživanje.
 
Samo ispitivanje će uključiti samo osobe koje su preživele trostruko negativne karcinome dojke u ranoj fazi i koje su pod visokim rizikom od recidiva (povratka bolesti), a istraživači se nadaju da će sledeću vakcinu dobiti zdrave sobe sa visokim rizikom od bolesti, poput onih sa mutacijama gena BRCA1.
 
Doktor sa Instituta za karcinom Tausig i glavni istraživač studije Tomas Bad poručio je da se nada da bi ova vakcina mogla u budućnosti postati preventiva, te i da bi nju mogle da primaju zdrave žene kako bi se sprečio razvoj ovog tipa karcinoma dojke.
 
"Dugoročno se nadamo da ovo može biti prava preventivna vakcina koja bi se davala zdravim ženama kako bi se sprečio oblik karcinoma dojke za koji imamo najmanje efikasne tretmane", kaže Bad.
 
Učesnice istraživanja dobiće tri vakcine
 
Trostruko negativan karcinom dojke čini oko 12 do 15 odsto svih karcinoma dojke i ubija skoro četvrtinu pacijenata u roku od pet godina nakon uspostavljanja dijagnoze. Češće se javljaju kod afroameričkih žena, ali i kod onih sa BRCA1 mutacijama.
 
Prisustvo određenog proteina, a-laktalbumina, obično prati bolest, iako bi on trebalo da se pojavi samo kada je osoba u laktaciji.
 
Vakcina će, dakle, ciljati taj protein, podstičući imuni sistem da spreči pojavu tumora dojke koji ga eksprimira. Vakcina će takođe uključiti lek koji upozorava imuni sistem na a-laktabalbumin tako da može da zaustavi rast tumora u nastajanju.
 
Ispitivanje će obuhvatiti 18 do 24 pacijenata koji nemaju tumor nakon što su bili lečeni od ranog stadijuma trostruko negativnih karcinoma dojke u poslednje tri godine. Dobiće tri vakcine, svaka u razmaku od dve nedelje. Istraživači će početi sa malim dozama za samo nekoliko pacijenata i pažljivo će ih pratiti pre nego što povećaju dozu i uključe više učesnika, piše Business Insider.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.