Pulmolog: Aerozagađenje dovodi do oštećenja disajnih puteva, apsolutne zaštite nema

Pulmolog Saša Jovanović rekao je da povišene koncentracije aerozagađenja dovode do oštećenja disajnih puteva i pogoršanja osnovnih bolesti kod hroničnih bolesnika.
Pulmolog: Aerozagađenje dovodi do oštećenja disajnih puteva, apsolutne zaštite nema
Foto: Pixabay
Apsolutne zaštite od aerozagađenja nema, radi se o globalnom problemu, a ono što mi možemo da učinimo na lokalnom nivou je da utičemo na lokalne zagađivače i regulaciju saobraćaja, istakao je za RTS Jovanović.
 
Saša Jovanović iz Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu rekao je da povišene koncentracije aerozagađenja, odnosno čvrste čestice u vazduhu od 2,5 ili 5 ili 10 miklona i kiseli oksidi koji se nalaze u vazduhu kao produkti sagorevanja iz domaćinstava ili se oslobaćaju radom automobila dovode do oštećenja disajnih puteva i pogoršanja osnovnih bolesti kod hroničnih bolesnika.
 
"Tu se misli na pacijente koji boluju od bronhijalne astme, od hroničnog bronhitisa i oni se češće javljaju ovih dana, moguće je da je i aerozagađenje uticalo na to, ali i period je visrusnih oboljenja, nezavisno od pandemije koronavirusa", kaže Jovanović.
 
Prema njegovim rečima, nekada je teško razlučiti šta je uzrok pogoršanja njihove bolesti.
 
"Prema podacima iz sveta, svi ovi faktori deluju zajedno, sinergistički pojačavajući efekte", naveo je Jovanović.
 
Naveo je da oni koji su preležali koronu, imaju hronični kašalj, koji se javlja kao jedan od prvih simptoma korone, ali i jedan od poslednjih, najčešće je to suvi kašalj, a kasnije se javlja i otežano disanje, tako da taj kašalj usled aerozagađenja može biti intenzivniji.
 
"Apsolutne zaštite od aerozagađenja nema, radi se o globalnom problemu. Po podacima iz Kine oni su za 10 godina intenzivne industrijalizacije došli do povećanja obolelih od alergijske astme i alergiskoj rinitisa. Morala bi da se organizuje globalna akcija, a ono što mi možemo da učinimo na lokalnom nivou je da utičemo na lokalne zagađivače i regulaciju saobraćaja", istakao je Jovanović.
 
Apelovao je posebno na hronične bolesnike da sve što obavljaju napolju da to rade u prepodnevnim satima i da izbegavaju duži boravak napolju u popodnevnim satima, kao i fizičku aktivnost napolju u tom periodu.
 
Jovanović je rekao da ne treba izvoditi ni decu u šetnju u popodnevnim satima. Naveo je da je najbolja zaštita dobra kontrola svoje bolesti i redovna terapija.
 
Opširnije na RTS-u.
  • Paja

    02.11.2021 22:11
    Jovanovic
    Ma kako nema, smuckace neku vakcinu za par meseci i resena stvar!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.