Direktorka RFZO: Biće obezbeđena najnovija terapija za lečenje dijabetesa

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) u završnoj je fazi pregovora sa farmaceutskim kućama o postizanju najboljih uslova za obezbeđivanje najnovije terapije za lečenje dijabetesa.
Direktorka RFZO: Biće obezbeđena najnovija terapija za lečenje dijabetesa
Foto: Pixabay

To je, povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, izjavila direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, koja je naglasila da prevencija nema zamenu kada je u pitanju ta bolest.

Dijabetes je jedan od prioriteta struke za inovativnu terapiju, rekla je ona, navodeći kako se očekuje da će "obolelima od dijabetesa na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovativna terapija".
Ona je naglasila da se trenutno na Listi lekova nalazi 41 medikament različitog zaštićenog naziva (72 JKL) za lečenje dijabetesa i to iz grupa insulina-humani insulin i analozi insulina kao i lekovi iz nekih grupa oralnih antidijabetika.
 
"Sredstva koja RFZO izdvaja za oralne antidijabetike i insuline koji se nalaze na Listi lekova svake godine se značajno uvećavaju, a u 2020. godini RFZO je za ove lekove izdvojio skoro osam milijardi dinara, što je gotovo četvrtina ukupnih sredstava koja se izdvajaju za sve lekove koji se izdaju na recept u apotekama", navela je Radojević Škodrić.
 
Kada je reč o medicinsko tehničkim pomagalima, podsetila je da je usvojen predlog udruženja dijabetičara da se test trake propisuju u količini za šest meseci, umesto na tri meseca, kako je to sada propisano, što pacijentima znači jedan odlazak kod lekara manje, a da će na teret RFZO biti omogućena i nabavka savremenije insulinske pumpa sa senzorom.
 
U RFZO upozoravaju da je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima, a da u Srbiji ima oko 770.000 obolelih od te bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.