Zašto je važna buster doza?

Evropska agencija za lekove (EMA) ponovila je svoj poziv građanima da se vakcinišu, a zatim prime i buster dozu kao zaštitu od trenutno dominantnog delta soja virusa korona.
Zašto je važna buster doza?
Foto: 021.rs
"Buster doze će imati važnu ulogu u strategiji vakcinacije jer prvi podaci sa terena pokazuju da buster doze vakcina Fajzera i Moderne primljene šest meseci nakon primarne vakcinacije kod odraslih obnavljaju zaštitu od infekcije koronavirusom i njegove trenutno dominantne delta varijante", izjavio je dr Marko Kavaleri iz EMA.
U EMA konstatuju da je s približavanjem zime broj inficiranih i hopitalizovanih u skoro svim zemljama članicama u porastu, a da većinu pacijenata na intenzivnoj nezi čine nevakcinisani.
elimo da ponovimo neophodnost vakcinacije, ali i buster doze. Od vitalnog je značaja da nastavimo proces vakcinacije, posebno u državama sa nižim procentom vakcinisanih", kaže Kavaleri.
 
On ponavlja da je preporuka EMA da se podrazumeva buster doza za vakcine Fajzera i Moderne nakon šest meseci od primarne vakcinacije, ali i ukazuje na fleksibilnost u slučaju skraćivanja intervala između druge i treće doze vakcine.
 
U EMA naglašavaju da još nemaju dovoljno informacija kada je reč o preporuci moguće buster doze za vakcinu kompanije Džonson i Džonson, koja se inače prima u jednoj dozi.
 
Kada je reč o upotrebi različitih vakcina kod primarne vakcinacije i buster doze, u EMA kažu da istraživanja zasnovana na konkretnim imunološkim odgovorima sa terena podržavaju ovakvu strategiju vakcinacije.
 
Očekuje se da će se po ovom pitanju kao i po pitanju potrebnog intervala između primarne vakcinacije i buster doza kod mešanja vakcina EMA oglasiti do kraja novembra.
  • Vak

    23.11.2021 07:59
    Vak
    @Farmako-veterina
    Neće ni tvoja
  • Nemanja

    22.11.2021 22:11
    @ ns
    Iz prve ruke, i iz iskustva od pre tri nedelje:
    - ćerka od 11 godina pazari Koronu
    - naravno, ne distanicramo se ni na koji način od bolesnog deteta, naprotiv
    - meni 6 meseci Fajzerovanja ističe tih dana, čekam na poziv
    - stiže poziv, stižu i simptomi. Bukvalno, istog dana :))) Naravno, bio sam abnormalno izložen pored deteta, dakle, šest meseci i neki dan posle druge doze
    - pazarim i ja. Ništa strašno, par dana naleti od 38 i bez mirisa i ukusa i to je to. Aspirin, vodka i Laki Strajk od terapije ;)
    - odradimo svoje i ja i dete, odradimo karantin
    -svo to vreme supruga & majka koja ,em što je stalno sa nama, em što su joj na poslu skoro polovina zaraženi i u autu nema nikakav simptom, testirala se par puta, negativna.
    - poenta: žena se vakcinisala tri meseca posle mene, što bi se reklo, "još je u garanciji" i u tim extremnim uslovima nije dobila Koronu!
    - summarum: rokaj buster na 6 meseci. Pozdrav i svako dobro!
  • @Biljana.

    21.11.2021 12:20
    Biljana s tackom, idi malo porazgovaraj prvo sa samom sobom, posto si vecinu vakcina od rodjenja primila u 3 doze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.