Argentinka pobedila HIV, organizam sam savladao virus

Tridesetogodišnja Argentinka postala je tek drugi zabeleženi slučaj neke osobe čije je telo samo eliminisalo HIV, pokazala je nova studija.
Argentinka pobedila HIV, organizam sam savladao virus
Foto: Pixabay

Tokom skeniranja više od milijardu ćelija pacijentkinje nije primećen nijedan trag virusa, iako dugo vremena nije dobijala terapiju kojoj je cilj da spreči virus da se umnožava.

Ovakav slučaj otvara mogućnost da nečiji imuni sistem može sam da eliminiše virus.
 
"Ono što se desilo je jedinstveno. Nije slučaj da njeno telo uspeva da virus drži pod kontrolom, što ponekad i vidimo, već u njenom telu više nema virusa", kaže Stiven Diks, stručnjak za HIV sa Univerziteta u San Francisku.
Istraživanje, objavljeno u Annals of Internal Medicine, može da predstavlja veliki doprinos ukupnom proučavanju i potencijalnom novom vidu lečenja više od 37,7 miliona ljudi koji širom sveta boluju od HIV-a.
 
Uprkos tome što za HIV nema leka, tri osobe do sada su izlečene nakon transplantacije koštane srži radi lečenja kancera koji su imali. Ta terapija je kao sporedni efekat imala i izlečenje od HIV-a.
 
Transplantacija koštane srži, međutim, ne može se uzimati kao realističan vid lečenja. Naučnici zbog toga lek protiv HIV-a traže u aktiviranju imunog sistema ili genskoj terapiji.

Teme

aids
  • Liman NS

    23.11.2021 11:12
    nemaju "uputsvo" za lecenje
    Jasno je da je HIV infekcija moze izleciti, ali ne spada u "osnovno ljudsko pravo" pa je neki Dr. odlucio da to ne cine. Samo "prate situaciju" kao nasi doktori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.