Novi Zeland zabranjuje pušenje budućim generacijama

Novi Zeland je najavio da će zabraniti pušenje za sledeću generaciju, tako da oni koji danas imaju 14 godina i manje nikada neće moći legalno da kupe duva.
Novi Zeland zabranjuje pušenje budućim generacijama
Foto: Pixabay
Novi zakon znači da će se starosna granica za pušenje povećavati svake godine, kako bi se stvorila generacija Novozelanđana bez dima, rekla je pomoćnica ministra zdravlja drAješa Veral, piše "Gardijan".
"Ovo je istorijski dan za zdravlje naših ljudi", rekla je ona.
Vlada je najavila povećanje starosne dobi zajedno sa drugim merama kako bi pušenje učinilo nedostupnim i kako bi pokušala da ostvari svoj cilj da zemlja bude potpuno oslobođena duvanskog dima u naredne četiri godine.
 
Druge mere uključuju smanjenje zakonske količine nikotina u duvanskim proizvodima na vrlo niske nivoe, smanjenje radnji u kojima bi se cigarete mogle legalno prodavati i povećanje finansiranja službi za borbu protiv zavisnosti. 
 
Novi zakoni neće ograničiti prodaju elektronskih cigareta.
  • @ton film

    14.12.2021 09:41
    Student medicine
    Jesi li to ljut sto nisi zavrsio fakultet pa su ti sada krivi studenti, kompleks je cudo. Nista brale, cuti i radi taj tvoj posao, nemoj da ponizavas druge koji zele da postignu nesto u zivotu. Svako ko je zavrsio fakultet zna sta znaci studirati jedan, tako da isrci tu kaficu i natrag na posao, nemoj sef da te vidi.
  • Vlada

    13.12.2021 16:24
    Ovo je po meni najbezbolnije rešenje jer zabrana nije usmerena na sadašnje konzumente, nego isključivo ima cilj da buduće generacije ne probaju duvan. A ovi što histerišu zbog gubitka slobode su ista ona ekipa što podržava robiju zbog upotrebe kanabisa "radi njihove dece".
  • Svi znaju

    09.12.2021 12:48
    Pušenje je štetno
    Ono što vlade, svojim diktatorskim postupcima nameću gubitak slobode je štetnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.