Međutim, na to ih upravo navede preterivanje u hrani u vreme praznika kada se na trpezi nađe "teška" hrana, piše Euronews.
Počinje se predjelom od suhomesnatih proizvoda, sireva, ruske salate, preko čorbi, do sarmi, podvarka, pečenja, kolača i torti, a neumerene količine i nepravilna kombinacija namirnica mogu da ugroze zdravlje i donesu neželjen višak kilograma. Nutricionistkinja Milka Raičević upozorava da neumereno uživanje u hrani i pićima može da ima posledice koje traju i po mesec dana nakon praznika, ali da je moguće brzo se vratiti u normalu.
"Treba da pratimo signale našeg organizma. Ako imamo dijareju posle unošenja tolike količine hrane, to znači da smo negde baš preterali u kombinacijama namirnica ili da smo se otrovali hranom", navodi ona.
Nutricionistkinja upozorava i da se mogu javiti drugi, ozbiljniji problemi, naročito kod hroničnih bolesnika, koji tokom praznovanja preskoče terapiju.
"Dovoljno je da raširite želudac, da vam se popne dijafragma i samim tim vrši pritisak na srce, pa da se uplašite da imate srčani udar", objašnjava ona.
Dugoročne posledice
Tromost usled prejedanja može da potraje i do sedam dana, a kalorijski prekomeran unos može da vas izmesti iz ravnoteže i na čitav mesec nakon praznika. Do toga dolazi i zbog toga što se tokom praznika vreme obroka pomera u doba dana kada obično ne jedemo.
"Malo ko od nas jede u ponoć. Malo ljudi uopšte radi popodne, odnosno u noćnim satima i večera je većini obično završena do 20 časova", objašnjava Raičević i dodaje da na primer, u novogodišnjoj noći, mnogi ljudi u to vreme tek počinju da jedu.
"Još ako niste vodili računa kako pijete, ako ste otišli gladni na slavlje, ukoliko niste popili jednu kašiku maslinovog ulja, ukoliko niste pili vodu i jeli salate, onda ćete u svakom slučaju imati velikih zdravstvenih problema", rekla je nutricionistkinja.
Vodite računa o kombinaciji namirnica
Uz sve to, jela koja se obično nalaze na prazničnoj trpezi obično su u kombinaicjama koje nisu dobre za ljudski organizam. Raičević objašnjava da se meso vari šest sati, što u kombinaciji sa jakim prelivima za salate na bazi majoneza može značajno da utiče na organizam.
Nutricionistkinja preporučuje da nakon prazničnog prejedanja, prošetate, istuširate se i isplanirate da sutradan imate tonizaciju organizma.
"To znači da nazdravljamo vodom, sokovima, čajevima, najidealnije u kombinaciji sa đumbirom. Limun je takođe odličan, jer pomaže da se očistimo od toksina", objašnjava Raičević.
Ona upozorava da ne podgrevate ostatke hrane, naročito ako su već nekoliko dana stajali u frižideru.
Više saveta nutricionistkinje Milke Raičević pogledajte na
OVOM LINKU.
OGLASI RADNO MESTO! Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
Komentari 6
Lucifer
Džeremaja
@C@Steva@Kao...
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar