Američka FDA odobrila lek za lečenje karcinoma dojke u ranoj fazi

Britanski proizvođač lekova AstraZeneka rekao je da je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila njihov lek protiv karcinoma.
Američka FDA odobrila lek za lečenje karcinoma dojke u ranoj fazi
Foto: Pixabay

Lek je razvijen u saradnji sa američkom kompanijom Merk, kao tretman za pacijente sa ranim stadijumom karcinoma dojke sa određenim mutacijama.

AstraZeneca je saopštila da je lek linparza odobren za pacijente sa oblikom genetski mutiranog visokorizičnog karcinoma dojke u ranom stadijumu koji se zove BRCA-mutirani HER2-negativni, koji su već lečeni hemoterapijom pre ili posle operacije, prenosi Reuters.

Odobrenje je zasnovano na rezultatima studije u kasnoj fazi u kojoj je lek pokazao statistički značajno i klinički značajno poboljšanje preživljavanja bez invazivnih bolesti, smanjujući rizik od recidiva invazivnog karcinoma dojke i drugog karcinoma ili smrti za 42 odsto u poređenju sa placebom.
 
Linparza predvodi klasu lekova poznatih kao PARP inhibitori, koji sprečavaju da se ćelije karcinoma oštećene hemoterapijom same poprave. To je ključna prednost za AstraZeneku sa odobrenjima za karcinom jajnika, prostate i pankreasa.
 
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 2020. godine bilo je 2,3 miliona žena sa dijagnozom karcinoma dojke i 685.000 umrlih širom sveta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.