Nema dovoljno davalaca koštane srži u Srbiji, apeluje se na građane da pomognu

Predstavnica Instituta za transfuziju krvi Glorija Blagojević upozorila je da u nacionalnom Registru davalaca koštane srži ima oko 10.000 građana.
Nema dovoljno davalaca koštane srži u Srbiji, apeluje se na građane da pomognu
Foto: Pixabay
Blagojević je istakla da to nije dovoljno, jer je za obolele od hematoloških oboljenja i bolesti imunološkog sistema i metabolizma presađivanje koštane srži često jedini lek.
Objašnjavajući da je to razlog zašto je neophodno da bude više potencijalnih davalaca, Blagojević je za RTS rekla da je potraga za davaocem koštane srži mnogo kraća ukoliko se on nalazi u nacionalnom registru, što je presudno za lečenje bolesti u kome je vreme od krucijalnog značaja.
Blagojević je predočila da prijavljivanje u registar iziskuje samo mnogo dobro volje, a veoma malo vremena, a da do eventualnog doniranja mogu da prođu i godine.
 
Naglasila je da je davanje matičnih ćelija iz vene potpuno bezbedna i bezbolna procedura, u kojoj se koriste sterilni aparati za jednokratnu upotrebu i da ne može da izazove anemiju, jer se koštana srž brzo regeneriše.
 
"Druga procedura, davanje koštane srži iz bedrene kosti je bolna", ukazala je Blagojević i naglasila da davalac koštane srži sam bira proceduru po kojoj će donirati koštanu srž.
  • NS

    24.05.2022 19:29
    Ljudi iz NS i okoline mogu da se prijave u registar u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu. Popunjava se formular i daje uzorak krvi (epruveta).
  • T

    24.05.2022 17:35
    Upravo sam zelela da se registrujem nakon citanja ovog clanka, ali nikako ne mogu da dodjem do bilo kakvih uputstava. Nisam iz Beograda, a jedini nacin koji sam na netu uspela da nadjem je da odem direktno u zavod. Dajte malo informacija kada vec pisete apel.
  • Jela

    24.05.2022 12:13
    Kako do njih?
    Ne radi im sajt https://www.rdks.org.rs/
    Da li neko zna neku drugu adresu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.