Studija: Alkohol zloupotrebljava 7,2 odsto građana Srbije

Zloupotreba alkohola najčešći je problem sa kojim se suočava 7,2 odsto građana države, pokazala je studija o mentalnom zdravlju građana Srbije.
Studija: Alkohol zloupotrebljava 7,2 odsto građana Srbije
Foto: Pixabay
Lekarka Milica Pejović Milovančević kazala je da studija o mentalnom zdravlju u Srbiji za dve godine pandemije pokazuje da 15,2 odsto stanovništva ispunjava dijagnostike za neke od kliničkih poremećaja.
"U ovom momentu za nas je bilo iznenađujuće da depresiju ima 2,2 odsto stanovništva, a anksiozne poremećaje, isto za nas iznenadjujuće - 1,8 odsto. Najčešće u našoj sredini jeste zloupotreba alkohola - 7,2 odsto stanovništva", kazala je ona.
Kako je navela, rezultati studije u Srbiji se ni po čemu ne razlikuju od rezultata u drugim delovima Evrope i sveta, navodeći da studije uglavnom pokazuju da kliničke poremećaje ima između 10 i 20 odsto stanovništva.
 
Pejović Milovančević je rekla da je studija rađena "tako što su išli od kuće do kuće" odnosno da "nije u pitanju onlajn popunjavanje anketa".
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je nakon sastanka, održanog povodom Nacionalnog meseca mentalnog zdravlja u Srbiji, da će prvi put u Srbiji mesec jun biti posvećen mentalnom zdravlju.
 
"Svi naši stručnjaci će aktivno da promovišu mentalno zdravlje, da približe građanima šta je mentalno zdravlje, da ljudi ne moraju btii bolesni da bi razgovarali sa stručnajcima", rekao je Lončar.
 
Lončar je kazao da se "ne možemo praviti da se ništa ne dešava", jer na mentalno zdravlje građana svakako utiču pandemija kovida19, rat u Ukrajini, briga oko toga da li će biti dovoljno hrane i energenata.
 
On je najavio da će sledeći sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, koje se bave mentalnim zdravljem, biti održan za mesec dana.
  • Kada zinu- lažu!

    01.06.2022 19:33
    Doktorka, nakon 2 godine pandemije, zastrašivanja sa punim grobljima, najdužeg zaključavanja u Evropi, laganja sa brojem umrlih i zaraženih, trostruke pobede nad koronom a zatim početka rata u Ukrajini, izvin'te što pitam, a kako na mentalno zdravlje stanovništva utiče igra toplo-hladno, ima-nema, umrećemo-najbolji smo predsednika i njegovog tima?
    ODUVEK:
    Imamo najbolju cenu gasa u Evropi, 270 $/m3
    (Nemačka 250, Turska 210)
    25.02.
    “Imamo sardine, pirinča, soli, pšenice, dugotrajnog mleka, imamo svega…”.
    04.03.
    “Biće dovoljno hrane, benzina, nema potrebe da pravite zalihe, ponašajte se normalno”.
    “Robne rezerve su pune”.
    07.04.
    “Robne rezerve su opljačkane”.
    06.05.
    “Srbija je zemlja hrane, biće dovoljno i za komšije. Ovo je naših pet minuta”.
    15.05.
    “Hrane neće biti dovoljno i to vam sad saopštavam sa sigurnošću”.
    15.05.
    "Struja neće poskupeti, dođe mi da skočim kroz prozor zbog izjava Nedimovića"
    21.05.
    "Struja će poskupeti, ali ne "preko noći"
    29.05.
    Vučić posle razgovora sa Putinom: Ugovor o gasu na tri godine, biće povoljno
    29.05.
    Vučić: Juče sam obilazio supermarkete, svuda ima šećera.
    29.05.
    Da li se i vi smeškate kao ministarka tokom kupovine: Uz kilograme šećera poručuje da nema nestašice
    30.05.
    Državna sekretarka kaže da gas neće poskupeti do kraja sledeće zime
    31.05.
    Vučić položio zakletvu: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti... poštovanju Ustava"
    ?
  • lalos

    01.06.2022 19:20
    a onda se cudimo gde smo
    7,2 % stanovnistva ili oko 500.000 gradjana. A onda se pitate odkud OVAJ na vlasti. Za flasu piva glasali bi oni i za trboseka.
  • Korto

    01.06.2022 14:37
    Kapilarne dijagnoze
    Kad se svi procenti skupe, dođe se na procenat građana čiju podršku ima vlast. U državi bezumnih, najluđi je kraj....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.