Nega kože pred leto: Doktor objašnjava koji tretmani su od značaja i kako da zaštitimo lice i telo

Nega kože nije sezonska potreba - ona bi trebalo da je deo naše redovne rutine tokom cele godine, celog života.
Nega kože pred leto: Doktor objašnjava koji tretmani su od značaja i kako da zaštitimo lice i telo
Foto: Pexels

Bilo da je osetljiva, normalna, masna, suva ili kombinovana, naša koža je naš najbolji zaštitnik od spoljnog sveta i igra ogromnu ulogu u našem zdravlju. Potreba da razmišljamo o stanju naše kože prevazilazi estetsku i postaje opšta potreba u vremenu kad su iskušenja kroz koja koža prolazi zaista velika.

Izloženost štetnim posledicama iz okoline sve je vidljivija, a jedna od posledica klimatskih promena upravo nam je pred očima - izuzetna toplota i visok nivo UV zračenja pre nego što je leto (i pravi problem) uopšte počelo. Zato danas govorimo o nezi kože u ovim izazovnim periodima pred početak leta, ali savete koje dobijete imajte na umu tokom čitave godine.

Za 021.rs na pitanja odgovara dr Srna Božić, stručnjak renomirane novosadske Poliklinike "dr Brana Kovačević", na usluzi brojnim pacijentima i pacijentkinjama od 2007. godine.
 
Kao što smo pomenuli, relativno brzo smo prešli na 30 stepeni Celzijusa i očekivano je da koža oseti određene posledice. U zavisnosti od tipa kože, kako koža reaguje na aktuelne vremenske prilike na našim prostorima?
 
"Koža je značajan zaštitni organ koji ima svoje karakteristike i u skladu sa njima se adaptira na uslove oko nje. Na kožu mogu da utiču faktori unutrašnje sredine (poput hormona i stresa), ali u poslednje vreme važnost se pridaje faktorima spoljašnje sredine, s obzirom na to da se menjaju klimatski uslovi. Bez obzira na tip kože, ona je konstantno izložena UV zracima i promenama temperature koje naglo osciliraju tokom dana, te koža ponekad ne bude u stanju da se adekvatno adaptira na pomenute promene. Kao posledica visokih temperatura, lučenje znojnih žlezda se pojačava te su moguće promene na koži u vidu iritacija, pospešuje se nastanak akni. U slučaju suvog i toplog vazduha može doći do dehidratacije kože i povećane osetljivosti", napominje dr Božić.
 
 
Kako dodaje, preterano izlaganje sunčevoj svetlosti može da ima negativan uticaj kako na kožu tako i na zdravstveno stanje celokupnog organizma, što je nešto što nemaju svi u vidu.
 
"Opekotine i alergija na sunce su samo neki od problema koji se mogu javiti. Hiperpigmentacije i starenje su problemi koji se javljuju na duže staze, međutim ozbiljan problem predstavlja povećana incidenca melanoma kože kod osoba koje se preterano izlažu UV zracima", naglašava dr Božić.
 
S obzirom na pomenuti uticaj klimatskih faktora i visokih temperatura, nega kože je, navodi naša sagovornica, apsolutni imperativ. Tržište je sada puno proizvoda sa visokim zaštitnim faktorom koji su prilagođeni različitim tipovima i potrebama kože. Zato izgovori da izbegavate ove proizvode ne postoje - zdravlje kože i čitavog organizma trebalo bi da bude bitnije od naše potrebe da tri meseca u godini budemo preplanuli.
 
"Upotrebom krema sa zaštitnim faktorom preveniramo nastanak hiperpigentacija, iritacije na koži i naravno, smanjujemo uticaj na nastanak malignog melanoma. Izbor preparata je individualan, zavisi da li je prisutna određena problematika na koži u vidu atopije i sličnih stanja. Kod dece je potrebno dati akcenat na način nanošenja krema sa zaštitnim faktorom, obično sa beličastim presijavanjem kako bismo bili sigurni da je namazana kompletna regija tela. Kako bismo se izborili sa dehidratacijom kože, savetuje se svakodnevna upotreba hidratantnih krema, pogotovo na regijama kože koje se dodatno iritiraju određenim postupcima", kaže dr Srna Božić iz Poliklinike "dr Brana Kovačević" u Novom Sadu.
 
 
Da li su dermatološko-estetički tretmani suvišni ili nepoželjni?
 
Naravno da nisu, ali je bitno i ko vas savetuje. Dodatna briga o koži ne bi trebalo da bude "kontra" vašim potrebama, već da dopunjuje ono što vam eventualno nedostaje. Postoje određeni tretmani koji daju velike benefite za kožu uoči leta, ali iste bi trebalo da odaberete u konsultaciji s stručnjacima.
 
"U cilju postizanja negovane i kvalitetne kože, potrebno je uključiti tretmane bazirane na individualnom nivou u skladu sa tipom kože ili prisustvom određene problematike. Mezoterapija je najbolja procedura kojom se koža ishranjuje, hidrira i priprema za uticaj UV zraka i drugih oštećenja. Aplikovanje koktela bogatih vitaminima i mineralima u srednji sloj kože pospešujemo njen tonus i činimo da se ona opire negativnim uticajima svih gore navedenih faktora. Takođe je preporuka nakon letovanja i prekomernog izlaganja suncu mezoterapija koktelima bogatih vitaminom C kao univerzalnim sredstvom sa antioksidativnim efektom. PRP je procedura kojom se koža regeneriše na najprirodniji mogući način, uz ojačavanje odbrambenih mehanizama same kože", pojašnjava dr Božić.
 
Opcije se ne zaustavljaju na tome. Dermatolozi mogu pacijentu da preporuče i biorevitalizaciju, koja podrazumeva aplikaciju hijaluronske kiseline u cilju veće hidriranosti i stimulacije sinteze vrlo bitnog kolagena, čime utičemo na usporavanje procesa starenja, a koža izgleda odmorno.
 
"Osim nege lica, poželjno je negovati kožu tela, prevenirati celulit i redukovati potkožno masno tkivo. Prednost dajemo Venus Legacy aparatu, jedinom registrovanom medicinskom uređaju za celulit i preoblikovanje tela. Daje odlične rezultate u redukciji masnih naslaga, viška vode kao i zatezanju kože na potpuno prirodan način", naglašava dr Srna Božić.
 
 
Zašto Poliklinika "dr Brana Kovačević"?
 
Kožom treba da se bave specijalisti za kožu - šanse da će pacijenti imati vidljive i realne rezultate su veći i poverenje u stručnjake koji rade s vama biće tu, u narednim godinama vaše brige i nege o stanju kože. Taj princip od početaka se strogo primenuje u Poliklinici "dr Brana Kovačević", što je jedan od razloga zbog kojih se pacijenti i pacijentkinje rado vraćaju, a "dobar glas" pomaže drugima da otkriju mesto koje radi u njihovom interesu.
 
Ova poliklinika ima odvojenu kliniku specijalizovanu za dermatovenerologiju i estetiku - Brana Estetic, a tim koji radi s pacijentima broji osam visokokvalifikovanih stručnjaka iz svojih oblasti.
 
Oni su, naglašava dr Božić, tu da pacijentima daju prave savete, prilagođene individualnim potrebama.
 
"U poliklinici 'dr Brana Kovačević' sve tretmane rade isključivo lekari koji su sertifikovani za procedure koje mogu da se izvode u zdravstvenim ustanovama ovog tipa. U moru ponuda tretmana iz oblasti estetske medicine, nažalost, veliki broj 'izvođača' vešto krije svoj stepen obrazovanja, samim tim i stručnost. Sama tehnika rada procedura nije sporna, ali važnost prisustva lekara u svim tretmanima, da li za celulit ili negu lica je velika jer nije svaki pacijent kandidat za svaki aparat ili proceduru. Važno je da se to naglasi takvim pacijentima. Ne sme se narušiti zdravstveno stanje pacijenta zarad par centimetra manje u obimu ili manje bora", zaključuje naša sagovornica.
 
Svoj pregled možete da zakažete pozivom na brojeve telefona 065/510-55-56 i 065/200-88-86, a možete i da dođete lično u Mičurinovu 28 u Novom Sadu.
 
Detaljnije o radu Poliklinike "dr Brana Kovačević" saznajte na zvaničnom sajtu "Brane Estetic", a pratite i Instagram i Fejsbuk za sjajne ponude i pakete po odličnim cenama.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.