SZO: Broj zaraženih koronavirusom u porastu u 110 zemalja

Broj zaraženih koronavirusom u porastu je u 110 zemalja i veći je za 20 odsto na globalnom nivou, dok je broj smrtnih ishoda povećan u tri od šest regiona, prema statistici SZO.
SZO: Broj zaraženih koronavirusom u porastu u 110 zemalja
Foto: Pixabay
To je izjavio direktor SZO Tedros Adhamon Gebrejesus.
On je ocenio da se pandemija menja, ali da nije gotova.
"Naša sposobnost da pratimo promene koronavirusa je ugrožena, jer izveštavanje o zarazi i genomsko sekvenciranje opadaju, što znači da postaje sve teže pratiti i analizirati omikron i buduće varijante koronavirusa u nastajanju", upozorio je Gebrejesus.
 
Naglasio je da se bliži sredina 2022. godine, što je trenutak do koga je SZO pozvala sve zemlje da vakcinišu najmanje 70 odsto populacije.
 
"U proteklih 18 meseci širom sveta distribuirano je više od 12 milijardi doza vakcina protiv kovida, a 75 odsto starijih od 60 godina i zdravstvenih radnika je do sada vakcinisano na globalnom nivou", rekao je Gebrejesus, ali je upozorio da je samo 58 zemalja uspelo da vakciniše 70 odsto populacije.
 
Dok je u 2021. gomilanje vakcina od strane bogatih zemalja i zemalja proizvođača bila glavna prepreka pristupu vakcinama, ove godine ključni izazovi su manjak političke volje i širenje dezinformacija, upozorio je Gebrejesus.
  • M. A. Pulmolog

    29.06.2022 20:37
    Izreal ima 80% potpuno vakcinisanog stanovništva i imaju 14.000 pozitivnih ove 28juna 2022 i imaju sporadični broj umrlih kao i mi u Srbiji,ali se povećao broj pacijenata na intenzivnoj nezi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).