Jedinica za merenje bola - postoji li zaista ili je samo mit

Porođaj se ocenjuje kao jedan od najintenzivnijih bolova poznatih čoveku.
Jedinica za merenje bola - postoji li zaista ili je samo mit
Foto: Pixabay
Međutim, poređenje "57 del (jedinica bola)", koliko žena navodno proživljava tokom porođaja, sa "20 istovremeno slomljenih kostiju" se ne može smatrati činjenicom. 
Jedinica za merenje nivoa bola sa oznakom "del" ne postoji u zvaničnoj medicinskoj upotrebi - iskustvo povezano sa bolom smatra se veoma subjektivnim i konačno, zavisi od niza faktora.
U jednom od upornijih onlajn mitova o zdravlju, kako piše Istinomer, deli se dezinformacija o postojanju jedinica bola sa oznakom "del", kao i da "u vreme rađanja, žena trpi i do 57 jedinica bola - od maksimum 45". Činjenica je, međutim, da ne postoji pouzdan način za merenje bola.
 
Pretpostavlja se da del, nepostojeća jedinica za bol iz objava koje se šire Fejsbukom, može biti povezana za kontroverznim uređajem za bol iz 1940-ih.
 
Istraživači sa Univerziteta Kornel su 1947. godine predložili da se bol meri uz pomoć dolorimetra, uređaja sa skalom 1-10 "dol". Ideja iza dolorimetra sa užarenom sondom je ubrzo odbačena, a dol nikada nije prihvaćen kao zvanična jedinica nivoa bola.
 
Skalu i metode korišćenja dolorimetra su kreatori uređaja detaljno opisali u izveštaju koji je objavilo Američko društvo za klinička istraživanja.
 
Dve decenije nakon dolorimetra, razvijena je skala od 1-10 koja se i danas koristi za potrebe subjektivne procene bola. Pored numeričkog ocenjivanja, poznato je i korišćenje emotikona ili unapred određenih stavki u formularima koji se koriste za okvirno skaliranje bola pacijenata.
 
Iako opšteprihvaćene, pomenute skale su nedovoljno pouzdane, smatraju stručnjaci. Bol predstavlja veoma složenu i višedimenzionalnu senzaciju - jednostavno kvantitativno ocenjivanje u linearnom spektru se ne čini prigodnim.
 
"Sada shvatamo da je skala isuviše jednostavna da bismo izmerili nešto tako složeno [kao što je bol]", kaže dr Džianren Mao, šef odeljenja za medicinu protiv bolova u Opštoj bolnici u Masačusetsu. "Ono što jedna osoba ocenjuje kao 8 ili 4 može biti sasvim drugačije za nekog drugog, tako da to nije uvek tačna procena", dodaje on.
 
Tvrdnja da porođaj izaziva "57 del jedinica bola" nije zasnovana na naučnim činjenicama niti relevantnim medicinskim istraživanjima.
 
"Ne postoji objektivan način merenja bola - u pitanju je veoma subjektivno iskustvo. Shodno tome, upoređivanje različitih vrsta i stepena bola između različitih pacijenata nije lako", navodi anesteziolog Čarls Rože Gauka, nekadašnji predsednik komiteta za upravljanje bolom Svetske federacije udruženja anesteziologa.
 
"Ono što mene boli možda neće boleti vas i obrnuto. Bol se može paušalno oceniti na skali od 0 (bez bola) do 10 (najgori mogući bol). Ali kako bi iko mogao izmeriti bol koji izaziva 20 slomljenih kostiju? Bol tokom porođaja, ali i kamen u žuči i bubrezima smatraju se veoma intenzivnim i dugotrajnim bolovima. Ocena jačine bola svakog od njih je, sa druge strane, veoma lična", zaključuje Gauka.
 
Drugim rečima, dok je porođaj bez epidurala izuzetno bolan, ne može se reći da je moguće izmeriti tačan stepen tog bola, niti je on uvek isti - svako može razviti različite doživljaje bola. Dodatno, nivo hroničnog bola se ne može kvantitativno proceniti testom ili skriningom.
 
Do relativno skoro, žene su, kao ispitanice, izostavljane iz naučnih studija koje pokrivaju temu bola. Čak su i ženke miševa isključivane iz većine naučnih studija na osnovu argumenta da hormonski ciklusi uvode previše varijabilnosti u proces istraživanja.
 
Analiza iz 1995. godine pokazala je da je skoro 80 odsto studija bola na životinjama koristilo isključivo mužjake miševa kao pandan čoveku - uprkos nalazima da žene više pate od posledica hroničnog bola. Saznanje da rasne, etničke i kulturne razlike igraju ulogu u tome kako ljudi doživljavaju bol, čini merenje nivoa i doživljaja bolova još kompleksnijim.
 
Medicinski stručnjaci, dakle, odbacuju "del" kao jedinicu mere za bol, nazivajući ga urbanim mitom koji opstaje gotovo isključivo zahvaljujući širenju dezinformacija na društvenim mrežama. 
 
Ovom temom bavio se skoro i AFP kome su, kako pišu, "svi specijalisti koje su intervjuisali potvrdili da ne znaju na koje brojeve se odnose oni pomenuti u objavama na društvenim mrežama" koje su oni analizirali, a u vezi sa bolom tokom porođaja.

Teme

BOL

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).