Lek za ćelavost je pronađen?

Jedna hemikalija mogla bi da bude odgovorna za to da li će ljudi oćelaviti ili ne, pokazalo je novo istraživanje.
Lek za ćelavost je pronađen?
Foto: Pixabay
Istraživači sa Univerziteta Kalifornija otkrili su da je samo jedna hemikalija odgovorna za deobu i odumiranje folikula dlake. Njihova studija kaže da bi otkriće hemikalije moglo "ne samo da leči ćelavost, već i da ubrza zarastanje rana", piše The Independent, prenosi Index.hr.
U studiji objavljenoj u "Biophysical Journal", koautor studije Kviksuan Vang rekao je da "u naučnoj fantastici, kada likovima brzo zarastaju povrede, ideja je da je to moguće zahvaljujući matičnim ćelijama".
On dalje dodaje da se u stvarnom životu, njihovo istraživanje približava razumevanju ponašanja matičnih ćelija, tako da mogu da  ih kontrolišu i podstiču zarastanje rana".
 
Tim je posmatrao folikule dlake jer se one redovno i automatski obnavljaju. Tada su otkrili da vrsta proteina nazvana TGF-beta kontroliše kako se matične ćelije u folikulima dlake dele i zašto neke mogu da odumru.
 
"TGF-beta ima dve suprotne uloge. Pomaže da se aktiviraju neke ćelije folikula dlake da proizvedu novi život, a kasnije pomaže u orkestraciji apoptoze, procesa ćelijske smrti. Čak i kada folikul dlake ubije sam sebe, nikada ne ubija svoj rezervoar matičnih čelija. Kada preživele matične ćelije prime signal za regeneraciju, one se dele, stvaraju nove ćelije i razvijaju se u novi folikul", objasnio je Vang.
 
Autori studije dodali su da je možda moguće stimulisati rast kose aktiviranjem matičnih ćelija folikula, ali potrebno je sprovesti više istraživanja na tu temu.
  • Sanja

    29.07.2022 23:05
    Resenje problema
    Postoji Ervamatin, prirodni biljni preparat iz Brazila, napravljen od biljaka iz Amazonije...kišne šume i ostalo...
  • Detlef

    29.07.2022 10:53
    Da, zove se žilet :) čisto da se po koja gerila-dlaka na brzaka obuzda :)
  • g pen

    29.07.2022 09:35
    Kasno. Mada, meni ne smeta jer je to jedan problem manje. A i najbolje face su celave, Son Koneri, Jul Briner, Teli Savalas... Samo vucevic kvari prosek, sramoti nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.