Roditelji, oprez: Kada obavezno odvesti dete kod oftalmologa?

Oftalmološki pregled je potreban kad god postoji sumnja na oboljenje oka - bez obzira na uzrast.
Roditelji, oprez: Kada obavezno odvesti dete kod oftalmologa?
Foto: 021.rs

Za 021.rs piše: mr sci. med. Dr Ivanka Tanasijević Filipov, dečji oftalmolog

Oftalmološki pregled kod dece je prilagođen njihovom uzrastu i može da se uradi od prvog dana života, ako za tim postoji potreba.

Postoji nekoliko situacija kada roditelji treba da budu vrlo ažurni i dovedu dete kod specijaliste oftalmologa. 
 
Ukoliko roditelji uoče neke abnormalnosti u izgledu očiju: neki izraštaj na kapcima, spušten kapak, da zenice nisu crne nego beličaste ili sivkaste, nisu pravilno okrugle ili nisu jednake širine na oba oka, treba da reaguju. 
 
Još jedan signal je crvenilo i sekret u očima koji se javljaju često i/ili se zadržavaju dugo. Takođe, signal je suzenje i sekret iz jednog (ređe dva) oka tokom prve godine detetovog života.
 
Ukoliko mališan često trlja oči, žmirka, smeta mu svetlo, koluta očima i pravi neke "čudne" pokrete očima, kao i ukoliko ga svrbe oči, roditelji bi trebalo da reaguju i dovedu dete kod oftalmologa.
 
 
Dešava se da roditelji sami primete razrokost ili slabiji vid kod deteta, što nisu neosnovane sumnje. Tu su i problemi poput poigravanja očiju, nakrivljenja glave, kao i kad se dete samo požali da vidi duplo (vidi dve mame, dve igračke). Sve su ovo primeri koji zahtevaju konsultaciju stručnjaka.
 
Slabiji vid primetićete ukoliko se dete približava predmetima da bi ih bolje videlo, ali i kad malo dete izuzetno često zapinje, deluje da je nespretno ili kad, recimo, učenik u školi ne stiže da prepiše sa table.
 
Kod školaraca se primećuje i zamaranje prilikom čitanja, takođe signal da je vreme za posetu oftalmologu.
 
I deca imaju glavobolje, a ukoliko se dešavaju učestalo i naročito u poslepodnevnim i večernjim satima ili nakon čitanja i učenja, potrebno je reagovati.
 
Ne treba zanemariti genetiku - detetu će biti potreban pregled tokom prve godine života (idealno sa devet meseci) ukoliko je neko od članova uže porodice imao očne probleme u detinjstvu, ukoliko su nosili naočare sa većom dioptrijom, imali razrokost ili takozvano "lenje oko". Detalje o svim ovim slučajevima roditelji treba da predoče stručnjaku, koji će obaviti pregled i dati svoje mišljenje.
 
Osim ustaljenih i neretko lako uočljivih smetnji s vidom, deca mogu da boluju i od juvenilnog reumatoidnog artritisa i juvenilnog dijabetesa. Ovo su problemi koje je potrebno uočiti na vreme, te je od izuzetne važnosti ne odlagati posetu oftalmologu - problemi u budućnosti samo mogu da budu veći.
 
Još jedna tema, koja je gotovo tabu u društvu, jesu razvojni zastoji i neurološki problemi kod mališana. Budući da i oni mogu da dovedu do problema s vidom, na roditeljima je da budu maksimalno odgovorni i reaguju na vreme.
 
Kod dece kod kojih nema ni jedne od navedenih smetnji i simptoma, obavezno treba uraditi osnovni skrining u uzrastu od četiri godine, kao i pred polazak u školu.
 
Šta je osnovni skrining?
 
Osnovni skrining u uzrastu od četiri godine podrazumeva ispitivanje vidne oštrine na svakom oku posebno i procenu binokularnog vida. Ukoliko se na takvom pregledu uoči neka nepravilnost, radi se kompletan očni pregled, sa pregledom refrakcije u cikloplegiji.
 
Prevremeno rođenoj deci kod koje, usled nedonesenosti, postoji rizik od razvoja prematurne retinopatije, radi se skrining prema važećim protokolima već u vrlo ranom uzrastu, a u starosti od  godinu dana radi se provera refrakcije i okulomotornog balansa. Sa detaljima svega roditelje će upoznati oftalmolog.
 
 
Najčešći oftalmološki problemi kod male dece su:
 
Urođena neprohodnost suznih kanala - javlja se u prvim mesecima života, manifestuje se upornim suzenjem, sekretom i iritacijom kože kapaka najčešće samo u jednom oku. U najvećem broju slučajeva  spontano prolazi uz sprovođenje masaže i odgovarajuće toalete, a ponekad se radi i hirurška intervencija krajem prve godine života.
 
Strabizam (razrokost) – stanje kod koga vidne osovine nisu u paralelnom položaju u svim ili samo u pojedinim pravcima pogleda. Postoje horizontalni i vertikalni strabizmi, kao i kombinacije navedenih. 
 
Ovaj poremećaj može da bude prisutan stalno ili da se javlja samo povremeno. U prvim mesecima života se često javlja povremeno, kod zdrave odojčadi, kao izraz nezrelosti vidnog sistema. Ako se nastavi i posle trećeg meseca života, potrebno je uraditi očni pregled u uzrastu od šest meseci, čak i ranije. 
 
Ono što treba da pobudi sumnju i oprez roditelja u tim prvim mesecima života je ako je devijacija stalna, to jest ako je oko stalno u skrenutom položaju - to može da bude znak nekog organskog oboljenja kao što je, na primer, kongenitalna katarakta. 
 
Strabizam se obično javlja pre treće godine života, mada je moguć i kasnije.
 
Sa druge strane, često kod dece postoji lažni utisak razrokosti, takozvani pseudostrabizam. Obično je to zbog širokog korena nosa i posebne građe očnih kapaka u unutrašnjem uglu, te se radi o urednom nalazu koji ne zahteva lečenje, za razliku od prave razrokosti gde je važno odmah čim se uoči sprovesti lečenje. 
 
Neophodno je istaći važnost što ranijeg započinjanja lečenja strabizma, što naročito važi za konvergentne (gde postoji skretanje očiju ka unutra, ka nosu). Cilj lečenja strabizma je postizanje što bolje vidne oštrine i omogućavanje razvoja binokularnog vida. Lečenje treba započeti odmah po otkrivanju.
 
Ambliopija (slabovidost) - predstavlja smanjenu vidnu oštrinu, koja se ne može korigovati optičkom korekcijom. Može da se javi na oba oka, što je ređi slučaj, kod postojanja kongenitalne katarakte  ili visoke refrakcione mane, ili samo na jednom oku, najčešće usled strabizma ili kod anizometropije - stanja kod koga postoji velika razlika u dioptriji između dva oka.
 
Uspeh u lečenju ambliopije i period u kome je to moguće zavisi od uzrasta u kome je nastala i uzroka koji je izazvao. Ukoliko se otkrije dovoljno rano, može se skoro uvek uspešno lečiti. Drugim rečima, što se ranije započne, lakše i brže se može doći do izlečenja.
 
Dovedite dete na vreme kod dečijeg oftalmologa na pregled, kako bi se blagovremeno otkrila refrakciona anomalija i dale naočare uz pomoć kojih će se vid deteta razvijati. 
 
Na žalost, u nerazvijenim zemljama sveta, osim katarakte, nekorigovane refrakcione anomalije i dalje su na visokom drugom mestu kao uzročnik slabovidosti.
 
Gde možete da dovedete dete na pregled?
 
Najbolja adresa za pravovremenu uslugu za Vašeg mališana je oftalmološka ordinacija "dr Sandra Jovanović" na Bulevaru Patrijarha Pavla 1a. Decu pregleda dečiji oftalmolog mr sci. med. Dr Ivanka Tanasijević Filipov, autorka ovog teksta.
 
Zakazivanje je na telefon 066 403 174 i 021 403174. O svim uslugama možete da se informišete i na zvaničnom sajtu www.drsandrajovanovic.rs, a za aktuelnosti pratite ordinaciju na Fejsbuku i Instagramu.
 
Specijalista oftalmolog-retinolog Prim. dr sci. med. Dr Sandra Jovanović je naš priznati stručnjak iz dijagnostike i lečenja oboljenja zadnjeg segmenta oka, koja godinama pruža vrhunske usluge sve većem broju zadovoljnih pacijenata.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.