Kojom brzinom se lek najbrže apsorbuje zavisi i od položaja tela

Kada popijete tabletu, ona započinje dugo i složeno putovanje kroz organizam, od želuca, preko creva do krvotoka.
Kojom brzinom se lek najbrže apsorbuje zavisi i od položaja tela
Foto: Pixabay
Ali njena apsorpcija može da bude otežana toliko da bi moglo da traje i sat vremena duže, u zavisnosti od vašeg položaja tela.
To je otkriće nove studije istraživača sa Univerziteta "Džons Hopkins" koji su simulirali rastvaranje tablete u ljudskom želucu i njeno oslobađanje u gornjem delu creva, piše Science alert.
Oni su otkrili da idealno držanje za najbržu apsorpciju nije sedenje uspravno, već naginjanje udesno.
 
"Bili smo veoma iznenađeni da je držanje imalo tako ogroman uticaj na brzinu rastvaranja tablete", kaže Rajat Mital, naučnik koji proučava dinamiku fluida na Medicinskom fakultetu "Džon Hopkins".
 
On je dodao da nikada nije razmišljao o tome da li to radi ispravno ili pogrešno, ali da će sada definitivno razmišljati o tome svaki put kada uzme tabletu.
 
Nešto sporije, ali daleko pogodnije od lekova koji se ubrizgavaju intravenozno, oralni lekovi se apsorbuju u krvotok kroz creva. Da bi stigli tamo, prvo moraju da prođu kroz stomak i pilorus, odnosno ventil koji se otvara i zatvara tokom varenja.
 
Iako možda niste toliko zabrinuti koliko brzo vaše telo apsorbuje vitaminske suplemente, apsorpcija lekova ima ozbiljne posledice na to koliko brzo lekovi protiv bolova počnu da deluju ili koliko brzo lekovi stabilizuju krvni pritisak.
 
Tako su Mital i njegove kolege testirali četiri položaja koristeći svoj kompjuterski model ljudskog stomaka, koji je zasnovan na slikama skeniranja tela visoke rezolucije 34-godišnjeg muškarca.
 
Nazvan "StomachSim", model je simulirao tečnost i biomehaniku tablete koja se kreće kroz digestivni trakt i koliko brzo bi bila "izbačena" iz želuca u dvanaestopalačno crevo, prvi deo tankog creva gde počinje apsorpcija hranljivih materija.
 
Uzimanje tableta kada je telo nagnuto udesno ili leži na desnoj strani značilo je da su lekovi skliznuli u najdublji deo takozvanog kompjuterskog stomaka i da su se rastvarali dva puta brže od tableta uzetih u uspravnom položaju.
 
Ležanje na levoj strani ili naginjanje na levu stranu usporavalo je rastvaranje tako da je bilo potrebno i do pet puta duže da se tablete apsorbuju u tom položaju.
 
"Za starije osobe, koje sede ili su uglavnom u ležećem položaju, da li se okreću ulevo ili udesno može da ima ogroman uticaj", objašnjava Mital.
 
Prethodne studije su na sličan način otkrile da ležanje na desnoj strani povećava brzinu kojom želudac prazni hranu u creva, a da sedenje, stajanje ili naginjanje udesno takođe ubrzava apsorpciju oralnih lekova.
 
Da bi napravili korak dalje, istraživači su simulirali šta se dešava sa apsorpcijom tableta ako neko ima stanje koje se zove gastropareza, gde oštećeni nervi ili oslabljeni stomačni mišići zaustavljaju ili usporavaju stomak da se pravilno prazni.
 
Otkrili su da je čak i malo smanjenje simulirane probavne snage želuca dovelo do uočljivih razlika u tome koliko brzo probavlja i izbaci tabletu u dvanaestopalačno crevo, slično promenama u držanju.
 
Naravno, mnogo toga se dešava nakon što lekovi i hrana prođu kroz želudac, pa dalje "putuju" u creva i konačno u krvotok. Takođe ne treba zaboraviti da su kompjuterske simulacije korisni, ali veoma pojednostavljeni modeli složenih procesa.
 
Koliko tečnosti, gasa i hrane imate u stomaku takođe može uticati na varenje, ali istraživači to nisu modelirali.
 
"Uprkos ovim i drugim ograničenjima, pokazali smo da računarski modeli i simulacije mehanike želudačne tečnosti mogu da pruže korisne i jedinstvene uvide u složene fiziološke procese koji su u osnovi rastvaranja leka", piše tim.
 
Način na koji naša tela obrađuju lekove takođe može biti donekle van naše kontrole, zahvaljujući našim genima.
 
U polju zvanom farmakogenetika, studije gena koji kodiraju enzime zadužene za razlaganje jedinjenja bacaju svetlo na to zašto ljudi reaguju na iste lekove na različite načine.
 
Dakle, dok vaše držanje naizgled čini veliku razliku u tome koliko brzo vaše telo apsorbuje oralne lekove, mnogo toga je u igri. Najbolji način da se uverite da su lekovi efikasni je da uzimate pilule upravo onako kako je propisano.
 
Studija je objavljena u "Physics of Fluids".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?