Studija pokazala: Muškarci biološki brže stare od žena

Finski naučnici, koji se bave zaustavljanjem starenja, otkrili su da su muškarci u svojim pedesetim godinama, u proseku, biološki četiri godine stariji od žena istog doba.
Studija pokazala: Muškarci biološki brže stare od žena
Foto: Pixabay
Ta razlika javlja se već u dvadesetim godinama života, pokazala je prva studija te vrste objavljena u naučnom časopisu "Gerontološki žurnal: Serija A".
Naučnici su uporedili hronološko doba hiljada dobrovoljaca sa njihovom biološkom starošću i to korišćenjem testova koji procenjuju propadanje tela na osnovu suptilnih markera vezanih za DNK.
Iako je studija otkrila jaz u starenju, autori veruju da se on vremenom smanjio, verovatno zato što je stopa pušenja kod muškaraca u Finskoj naglo pala.
 
Broj muškaraca koji puše cigarete pao je u Finskoj sa 37 odsto iz sedamdesetih godina 20. veka na trenutnih 17 odsto, dok se taj postotak kod žena nije menjao i iznosi oko 15 odsto.
 
Indeks telesne mase takođe je jedan od glavnih faktora za polne razlike u starenju, ističe tim naučnika sa Univerziteta "Jyvaskyla".
 
Rezultati nove studije mogli bi objasniti zašto žene žive duže od muškaraca. Na primer, žene u Velikoj Britaniji imaju očekivani životni vek od 83 godine, a muškarci 79 godina. U SAD žene obično žive oko pet godina duže od muškaraca. U Srbiji žene u proseku žive pet godina duže od muškaraca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.