Studija: Broj spermatozoida pao za 62 odsto od 1973. godine

Izraelski naučnici na čelu s profesorom Hagai Levinom saopštili su kako je nova analiza pokazala da je broj spermatozoida pao za 62 odsto od 1973. godine što predstavlja izuzetno loše rezultate.
Studija: Broj spermatozoida pao za 62 odsto od 1973. godine
Foto: Pixabay
Profesor Levin, koji inače predaje na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu, rekao je kako se nizak broj spermatozoida smatra indikatorom zdravlja muškaraca, a niski nivoi su povezani i sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti, raka testisa i kraćim životnim vekom.
"Trebalo bi da budemo zapanjeni i zabrinuti ovim otkrićem. Trend pada je vrlo jasan. Ovo je izvanredan nalaz i osećam se odgovornim da ga dostavim svetu. Čini se kako se pad ubrzava", rekao je Levin koji je vodio ovu studiju zajedno sa profesoricom Šanom Svan iz Njujorka.
"Pad od 62 odsto odnosi se na broj spermatozoida, što znači broj spermatozoida prisutnih u prosečnoj ejakulaciji. Koncentracija spermatozoida po mililitru manja je za 52 odsto i iznosi oko 50 miliona. To je još znatno iznad granice Svetske zdravstvene organizacije, ali je svakako zabrinjavajući podatak", piše "The Times of Israel".
 
Inače, Levin je sličnu studiju objavio i 2017. godine, a uključivala je podatke od 1973. do 2011. godine. Unutar ove studije, objašnjeno je kako je broj spermatozoida među muškarcima Amerike, Evrope, Australije i Novog Zelanda opao za više od 50 odsto.
 
Nova studija pokriva period od 1973. godine do 2018. godine i dodato je još sedam godina statističkih podataka i daleko je šireg geografskog dometa s obzirom na to da pokriva oko 53 zemlje.
 
Takođe, Levin ističe kako plodnost počinje da opada kada koncentracija sperme padne ispod 40 miliona po mililitru. Po stopi trenutnog pada, taj broj bi mogao postati globalni prosek u roku od jedne decenije.
 
"Štaviše, ako gledamo proseke i ako muškarci danas imaju u proseku 50 miliona spermatozoida po mililitru, postoji veliki broj muškaraca koji danas imaju ispod 40 miliona spermatozoida. Pred nama je ozbiljan problem koji bi, ako se ne ublaži, mogao ugroziti opstanak čovečanstva. Hitno pozivamo na globalnu akciju za promovisanje zdravijeg okruženja za sve vrste i smanjenje izloženosti i ponašanja koje ugrožava naše reproduktivno zdravlje", poručio je Levin.
 
Istraživački rad je objavljen u časopisu "Human Reproduction Update".
  • NATO

    26.11.2022 18:48
    Posledica
    Mobilni telefoni, kompjuteri i ostalo
  • gox

    25.11.2022 07:09
    milijarda
    znaci priroda ce da nas redukuje na zlatnu milijardu :(
  • NezavisniVojvodjanin

    19.11.2022 11:40
    Samoregulacija
    Priroda je prepoznala ko je najveći neprijatelj. Umesto da ljudska populacija živi u skladu sa prirodom ta populacija je prisilno menja i onda dobija ovaj tihi nevidljivi odgovor. Za par stotina godina biće total reset.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.