Odobren lek koji usporava Alchajmerovu bolest, cena - sitnica

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) u petak je odobrila lek lekanemab za pacijente u najranijim stadijumima bolesti koji su razvili japanska farmaceutska kompanija Eisai i američki Biogen.
Odobren lek koji usporava Alchajmerovu bolest, cena - sitnica
Foto: Pixabay
Lek, koji će se prodavati pod imenom Lekembi, pripada klasi tretmana čiji je cilj usporavanje progresije neurodegenerativne bolesti uklanjanjem lepljivih nakupina toksičnog beta amiloidnog proteina iz mozga.
Skoro svi prethodni eksperimentalni lekovi koji su koristili ovaj pristup bili su neuspešni.
"Današnje vesti su neverovatno važne", rekao je glavni naučni direktor Alchajmerove fondacije za otkrivanje lekova, dr Hauard Filit. "Godine istraživanja nesumnjivo najkompleksnije bolesti sa kojom se ljudi suočavaju se isplaćuju i daju nam nadu da možemo ne samo da lečimo Alchajmerovu bolest, već i da je sprečimo", dodao je on.
 
Eisai je najavio da će lek biti lansiran po godišnjoj ceni od 26.500 dolara.
 
Japanska kompanija je saopštila da takođe planira da podnese zahtev za odobrenje Lekembija u Japanu i Evropskoj uniji do kraja poslovne godine 31. marta.
 
Eisai je procenio da će broj američkih pacijenata koji ispunjavaju uslove za lek dostići oko 100.000 u roku od tri godine, postepeno se povećavajući u srednjem i dugoročnom periodu.
  • @V

    09.01.2023 17:12
    Pažljivo čitati
    Možda da se aktivira mozak pre komentarisanja, ili da se pročita članak?

    Lek služi za "usporavanje progresije neurodegenerativne bolesti" a ne za lečenje. To znači, onaj ko već zapati Alchajmera, pije taj lek da duže ostane funkcionalan.

    Sudeći po tonu komentara, rekao bih da ti je bliža opcija da ideš kod baba Stojanke da ti veže plavo konče oko levog palca, i iščupa 3 vlati kose i izleči te...
  • Nemac

    09.01.2023 16:13
    I onda kazu novcem se ne moze kupiti zdravlje
  • /

    08.01.2023 10:22
    /
    cena je bez osiguranja.
    a posto u srbiji imamo obavezno osiguranje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.