Poverenica: Zakon o presađivanju organa što pre da uđe u proceduru

Poverenica Brankica Janković uputila je inicijativu ministarki zdravlja Danici Grujičić da se što hitnije stave u proceduru izmene Zakona o presađivanju organa i Zakona o ćelijama i tkivima.
 Poverenica: Zakon o presađivanju organa što pre da uđe u proceduru
Foto: 021.rs
Upućivanje zakona u proceduru potrebno je kako bi se ponovo uspostavio potpuni pravni okvir i omogućila transplantacija organa i tkiva sa umrlih osoba, čime bi se spasili životi pacijenata kojima od vremena čekanja na transplantaciju zavisi ne samo kvalitet, već i sama dužina života, ističe se.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je navela da joj se obratilo više građana koji su ukazali na problem u vezi sa transplantacijom organa i velikom listom čekanja, kao i činjenicu da su 2021. transplantacije praktično stale, odnosno da ih je urađeno samo pet, zbog čega se osećaju odbačeno i diskriminisano.
"Za mnoge od njih transplantacija je ujedno i poslednja nada za preživljavanje ili kvalitetniji život", navela je Janković i dodala da je, polazeći od svojih nadležnosti, Ustava i Konvencije o ljudskim pravima i biomedici, uputila inicijativu kako bi se što hitnije nastavile sve započete aktivnosti za rešavanje tog važnog pitanja.
 
U saopštenju se podseća da se poverenica već obraćala nadležnom ministarstvu i da je, prema navodima tadašnjeg Ministarstva zdravlja – Uprave za biomedicinu, pripremljen nacrt sa izmenama zakona.
 
Ustavni sud je proglasio neustavnim odredbe koje su propisivale uslove za darivanje ljudskih organa i tkiva sa umrlih i predviđale pretpostavljenu i opozivu saglasnost umrlog za doniranje, tako da od novembra 2021. ne postoji pravni okvir koji uređuje uslove i postupak presađivanja ljudskih organa i tkiva sa umrlih osoba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.