Istraživanje: Starije pacijentkinje sa karcinomom dojke mogu da preskoče zračenje

Žene starije od 65 godina sa ranim karcinomom dojke mogu da razmotre opciju preskakanja zračenja nakon operacije jer im to verovatno neće pomoći da žive duže, kažu istraživači.
Istraživanje: Starije pacijentkinje sa karcinomom dojke mogu da preskoče zračenje
Foto: Pixabay
Dodavanje radioterapije operaciji za očuvanje dojke i hormonskoj terapiji nije produžilo preživljavanje u ovoj starosnoj grupi u desetogodišnjoj studiji objavljenoj ove nedelje u "The New England Journal of Medicine" (NEJM), prenosi Reuters.
Preskakanje zračenja nije uticalo na rizik od širenja bolesti na druge delove tela. Međutim, malo je povećalo rizik od ponovnog pojavljivanja karcinoma u blizini prvobitnog mesta tumora.
Radioterapija može da izazove srčane probleme i druge neželjene efekte koji "predstavljaju težak teret za pacijentkinje, posebno starije", rekao je u saopštenju, dr Ijan Kunkler sa Univerziteta u Edinburgu, koji je vodio studiju.
 
"Naši nalazi će pomoći kliničarima da upute starije pacijentkinje o tome da li zračenje može da bude izostavljeno", dodao je doktor.
 
Ispitivanje je uključivalo 1.326 pacijentkinja starijih od 65 godina sa niskim rizikom od karcinoma dojke definisanim kao tumori veličine ne više od tri centimetra, koji ne zahvataju limfne čvorove i verovatno će reagovati na hormonsko lečenje.
 
Sve pacijentkinje su podvrgnute operaciji očuvanja dojke i petogodišnjoj hormonskoj terapiji. Polovina je takođe dobila radioterapiju nakon operacije.
 
Nakon 10 godina, ukupno preživljavanje je bilo 81 odsto u obe grupe, a većina smrtnih slučajeva nije bila posledica karcinoma dojke. Istraživači primećuju da preskakanje zračenja zahteva da pacijentkinje završe hormonske terapije u trajanju od najmanje pet godina, što za njih može da bude veoma teško.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.