Stiglo još 10 kompleta reproduktivnog materijala iz Španije

Za postupak vantelesne oplodnje o trošku države doniranim reproduktivnim ćelijama iz inostranstva do sada se preko portala e-uprave prijavilo oko 700 žena.
Stiglo još 10 kompleta reproduktivnog materijala iz Španije
Foto: Pixabay (ilustracija)

Za deset parova i žena bez partnera, koji su prošli komisije i ispunili propisane uslove za vantelesnu oplodnju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, proteklog vikenda iz banke reproduktivnog materijala iz Španije, sa kojom RFZO ima potpisan ugovor, uvezeno je 10 paketa reproduktivnog materijala, i to pet paketa jajnih ćelija i pet paketa spermatozoida, prenosi N1

Svih 10 postupaka biće obavljeno u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu.

Prve jajne ćelije iz inostranstva uvezene su u januaru za prvih šest žena koje su ispunile kriterijume.
 
Do sada su uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija potvrđene dve trudnoće – jedna od spermatozoida donora iz Srbije i jedna iz jajnih ćelija iz banke u Španiji.
 
Pravo na VTO sa doniranim ćelijama o trošku države imaju žene do 45 godina starosti koje imaju partnera, kao i žene koje nemaju partnera i nemaju dete.
 
Preko portala e-uprave počelo je i prijavljivanje za žene koje same finansiraju vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom.
 
Svi koji dobiju odobrenje komisije za VTO o trošku države, mogu taj postupak da obave u nekoj od 7 državnih i 15 privatnih klinika sa kojima RFZO ima ugovor.
  • Steva

    07.03.2023 11:01
    sramota je kako nam dobro ide

    kiks
    07.03.2023 • 08:17
    Naredni Srbi će biti Pedro, Huanita i Alfonso

    Jeste, a u planu je takođe da se u gradovima srbije organizuzju borbe sa bikovima.
  • Aj

    07.03.2023 10:54
    hm...
    sto? mi nemamo svoj?
  • Slobodan

    07.03.2023 09:41
    zabrinuti srbi...
    koliko negativnih komentara na drustvenim mrezama.. svi zabrinuti oko genetike idu kod zubara jednom u zivotu... razumeju se u koronu, cipovanje i genetski materijal...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.