Rani simptomi povišenog holesterola često se javljaju noću, tvrde lekari

Povišeni holesterol predstavlja jedan od najvećih faktora rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila.
Rani simptomi povišenog holesterola često se javljaju noću, tvrde lekari
Foto: Pixabay

Neki se simptomi mogu pojaviti u vrlo ranoj fazi, odnosno nakon što se plak tek počne nakupljati u našim arterijama, tvrde lekari, a prvi znakovi ovog stanja najčešće se javljaju noću, prenosi Index.hr.

Kako donosi Express, izbegavanje lečenja visokog nivoa holesterola jedan je od glavnih razloga nakupljanja plaka u arterijama. 

Uz to dolazi do smanjenja protoka krvi u žilama. 
 
Lekar Adam Staten kaže da to znači kako mišići i tkiva u telu nemaju dovoljno dobru opskrbu krvlju, što može rezultirati stanjem koje je poznato kao periferna arterijska bolest.
 
"To je isti proces koji dovodi do srčanog i moždanog udara, ali kod ovog su stanja prvenstveno zahvaćene arterije u nogama, a nešto ređe i u rukama", dodaje Staten.
 
Prema Klinici Klivlend, prvi simptomi povišenog holesterola kod periferne arterijske bolesti najčešće su bolovi, grčevi i nelagoda u nogama. 
 
Najčešće se javljaju noću, ometajući pritom san osobe.
  • Duca

    14.03.2023 13:44
    @gradjaninX
    lekovi protiv holesterola će vam oštetiti ligamente i tetive, zato je bolje da jedete hranu koju vam je preporučio lekar
  • gradjaninX

    14.03.2023 00:28
    "izbegavanje lečenja visokog nivoa holesterola"

    Lecenje se vrsi na taj nacin sto vam lekar da papir sa dijetom. Lekove ne daju, a dijeta podrazumeva da cete od nje verovatno dobiti depresiju, ostati bez para i volje za zivotom (nista ukusno ne sme da se jede do kraja zivota).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.