Bebe u Srbiji i dalje dobijaju bugarske BSŽ vakcine

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Institut Torlak su ugovorili nabavku 94.720 doza BSŽ vakcina koje su proizvedene u Bugarskoj.
Bebe u Srbiji i dalje dobijaju bugarske BSŽ vakcine
Foto: Pixabay
Ovaj ugovor predviđa da se te vakcine koriste u prva tri kvartala 2023. godine.
Batut i Torlak su, uz saglasnost Ministarstva zdravlja, potpisali ugovor o nabavci i distribuciji BSŽ vakcine, koju proizvodi BB-NCIPD iz Sofije. Ugovor je vredan više od 6,5 miliona dinara, ili oko 55.400 evra, navodi se u Batutovom odgovoru Novoj ekonomiji.
Dogovorena je nabavka i distribucija 94.720 doza, od čega je 16.200 zamenjenih neutrošenih doza iz prvog kvartala i po 39.260 doza za drugi i treći kvartal ove godine.
 
Neutrošene doze odnose se na BSŽ vakcine koje je Torlak proizveo, pa povukao iz zdravstvenih ustanova u martu ove godine. Torlak je tada saopštio da je odluku doneo "usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka2.
 
Tada je iz zdravstvenih ustanova povučeno 834 bočica domaće BSŽ vakcine, a u roku od 24 sata ova serija je zamenjena novom, preneo je BBC na srpskom saopštenje Torlaka. Torlakove vakcine tada su zamenjene vakcinama bugarskog proizvođača, vidi se iz Batutovog odgovora Novoj ekonomiji.
 
Vakcine bugarskog proizvođača nemaju dozvolu za promet u Srbiji, ali je Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) u julu 2022. godine izdala uvoznu dozvolu za 500 bočica.
 
U Srbiji osim Torlaka nema drugih registrovanih proizvođača BSŽ vakcina, tako da su se one prethodnih godina nabavljale samo od domaćeg proizvođača.
Čemu služi BSŽ vakcina?
 
BSŽ vakcina koristi se za aktivnu imunizaciju protiv tuberkuloze. Daje se kod dece u prvoj godini života sa ciljem da se spreče određeni teži klinički oblici tuberkuloze.
 
Deca se vakcinišu prilikom otpuštanja iz porodilišta, a ona rođena van porodilišta do navršena dva meseca života u teritorijalno nadležnom domu zdravlja.
 
Ona deca koja nisu mogla biti vakcinisana na navedeni način, treba da budu vakcinisana do navršenih 12 meseci života u teritorijalno nadležnom domu zdravlja, piše na sajtu Batuta.
  • @komsinica

    02.06.2023 16:27
    izvinte
    a šta to tačno torlak proizvodi? Izvnite pogotovo za sve što nisam "ukapirao" ,samo mi objasnite koje to dozvole nemaju? Možda one za proizvodnju ruskih antikovid vakcina? Koliko je tih vakcina napravio? Stvarno jeste li bili kadgod tamo? Izinite za antivakser, ravnozemljaš, batwoman i ostalo još jednom.
  • komsinica

    02.06.2023 00:21
    za !?
    Ja uopšte nisam komentarisla vakcinu, komentarisala sam paradoks koji če te razumeti ako dobro pročitete tekst a i moj komentar. Nisam ni antivakser ni sve ostalo navedeno, ali vi očigledno jeste ravnozemljaš tj. ravnomozgaš jer niste ništa ukapirali!!!
  • MLC Zvt

    01.06.2023 16:51
    Ovo je sramotno. Zahtevam da se smesta bugarske vakcine bace i nabave ruske KGB vakcine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.