Dve trećine starijih u Srbiji se oseća usamljeno, najviše žene u ruralnim područjima

Dve trećine starijih ljudi u Srbiji oseća se usamljeno, a najusamljenije su žene koje žive same u ruralnim područjima, pokazaju rezultati istraživanja Crvenog krsta Srbije o rodno zasnovanom nasilju.
 Dve trećine starijih u Srbiji se oseća usamljeno, najviše žene u ruralnim područjima
Foto: Pixabay
Šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji Borka Jeremić ocenila je danas na konfereniciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, da se nasilje nad starima retko prijavljuje i da je zlostavljanje starih često skriveno, kao i da se starenje u Srbiji posmatra kroz negativnu prizmu.
Prema njenim rečima, time se zanemaruju vrednosti koje bi starije osobe mogle da daju zajednici.
Ona je ukazala na to da je analiza podataka dobijenih iz popisa stanovništva pokazala da je u Srbiji udeo starijih osoba od 65 godina u populaciji porastao sa 17,4 odsto na 22,1 odsto u poslednjih 10 godina.
 
Predstavnica Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović istakla je da rezultati pokazuju da je više od polovine žena u regionu iskusilo neki oblik rodno zasnovanog nasilja tokom života.
 
"Kontrolisanje, zlostavljanje, ucenjivanje, ekonomski zasnovano nasilje od strane intimnog partnera najčešći su oblici psihičkog nasilja, a posledice su anksioznost, poteškoće u spavanju, gubitak samopouzdanja, depresija, napadi panike", rekla je Todorović i istakla da je na drugom mestu u Srbiji depresija.
  • Zabrinuti

    16.06.2023 18:00
    Brinu kada starom i nemoćnom licu, i zrtvi nasilja posalju netacan Ziro racun da plati sudske troškove,kada posalju nalog za plaćanje koji je placen , a sve ista kuhinja.
  • Sava

    16.06.2023 08:18
    W /e
    Nije ti odgovor na mestu i tebe čeka starost ,nebrini brzo to dođe a šta kažeš da Vučić brine o starima ,vidimo dobro kako žive sa 30000 hiljada penzije ,brine o onima koji imaju ,ti nebi brinuo o nikome i nisi sposoban da brineš ni o sebi čim ti je prva reč Vučić ,saberi se.
  • w/e

    15.06.2023 22:56
    naopako
    Nisu sami, Vucic je uz njih svakog dana i na svakom kanalu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.