Nemačka konačno uvodi elektronski recept, "zdravstveni sektor decenijama kasni u digitalizaciji"

Elektronski recept, nešto što već godinama postoji u Srbiji ili Hrvatskoj, u Nemačkoj se tek uvodi od 1. jula ove godine, a pacijenti će sve svoje recepte moći da imaju u posebnoj aplikaciji.
Nemačka konačno uvodi elektronski recept, "zdravstveni sektor decenijama kasni u digitalizaciji"
Foto: Pixabay
Kako prenosi Dojče vele, od početka jula će ljudi u Nemačkoj od lekara dobijati elektronske recepte. "E-recept je konačno spreman za svakodnevicu", izjavio je nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah.
To je bitan korak u digitalizaciji zemlje, koja na tom polju i dalje kaska, pomalo učmala i zaljubljena u svoja brda papirnih dokumenata i klasičnih pisama, prenosi ovaj portal.
Sada će recepti koje izdaju lekari biti pohranjeni u datoteci, tako da će pacijent u apoteci samo prisloniti karticu na čitač i apotekar će videti recept.
 
Međutim, ni to neće moći baš odmah i baš svuda. Socijaldemokratski ministar Lauterbah rekao je da će do kraja jula deo apoteka imati čitače i biti priključeno na sistem.
 
Ministar je dodao da nemački zdravstveni sektor "decenijama kasni" kada je u pitanju digitalizacija.
 
Prema navodima Ministarstva, cilj nije samo da se procedura pojednostavi i smanji brdo papira u zdravstvu, već i da izdavanje lekova postane sigurnije.
 
Sada će pacijent moći da odluči da li će sopstvene recepte pohranjivati na mobilnom telefonu u posebnoj aplikaciji, ili će svoje podatke dobiti odštampane u lekarskoj ordinaciji.
  • Lošmi

    17.06.2023 11:36
    Tigar
    Ništa neočekivano da Zapad,konačno,počinje da kopira "ekonomskog tigra".
    Možda nas jednog dana dostignu u svemu,ne samo u zdravstvu.
  • Radojka

    17.06.2023 10:25
    Vrli zapad
    Eto vam xapadne kulture i napretks:kod nas vec 10 god e-recept, tamo cekaju godinu dana na magnetnu rezonsncu kićme , i po 4 godine na operaciju katarakte( mislim u drzavnim ustanovama), a nas svet uvek nezadovoljan i nista mu ne valja. A i tamo privatno moze brze...plati pa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?