Testiranje na hepatitis C je besplatno i anonimno

Moderni lekovi koji uspešno leče do 98% obolelih od hepatitisa C su već tri godine dostupni u Srbiji, što govori da je situacija sa lečenjem te bolesti znatno bolja, kaže infektolog Ivana Milošević.
Testiranje na hepatitis C je besplatno i anonimno
Foto: Pixabay
Ona je objasnila da je u proteklih godinu dana sa 80 na 500 povećan broj pacijenata za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) obezbedio modernu terapiju, koja u ogromnom procentu garantuje izlečenje.
Milošević je ukazala da godišnje od hepatitisa C oboli oko 80.000 ljudi, pa je zbog toga neophodno da na snagu stupi nacionalna strategija za suzbijanje te bolesti koja je napisana i podrazumeva dopunu postojećeg Zakona zdravstvenoj zaštiti.
Te izmene bi, kako je rekla, obuhvatile obavezan skrining rizičnih grupa koji bi znatno doprineo uspešnijem lečenju i prebacivanju obolelih zatvorenika iz nadležnosti ministarstva pravde u ministarstvo zdravlja, obzirom da je među zatvoreničkom populacijom ova bolest izuzetno rasprostranjena.
 
Milošević je istakla da je situacija znatno bolja, ali daleko od idealne jer za razliku od ostalih tipova hepatitisa izdavanje i primena terapije za hepatitis C zahteva znatno veću administraciju jer su lekovi izuzetno skupi.
 
Predstavnik RFZO Željko Popadić ističe da je u proteklih tri godine RFZO obezbedio pet savremenih lekova koji su izuzetno efikasni u lečenju hepatitisa C i koji imaju širok spektar primene.
 
Prema njegovim rečima, ni jedan pacijent koji je aplicirao za terapiju lekovima nove generacije nije odbijen i svima su obezbeđene dovoljne količine leka o trošku RFZO.
 
Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovic Batut" Violeta Rakić upozorila je da je hepatitis C pripada ozloglašenoj grupi RNK virusa koji imaju sklonost ka velikom broju umnožavanja i stvaranja brojnih kopija koje masovno mutiraju.
 
Objašnjavajući situaciju sa širenjem hepatitisa C na globalnom nivou, Rakić je istakla da Svetska zdravstvena organizacija upozorava da će, ukoliko hepatitis C bude zanemarivan, iz "tihe epidemije" prerasti u bolest koja će imati veći procenat smrtnosti do virusa HIV i malarije zajedno.
 
"Postoje centri za testiranje, koje je besplatno i anonimno i ne izlaže pacijente neprijatnostima, a testiranje je važan aspek prevencije širenja hepatitisa C", naglasila je Rakić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.