U Srbiji od raka pluća svaka dva sata umre jedna osoba, glavni faktor rizika - pušenje

Rak pluća u Srbiji na svaka dva sata odnese jedan život.
U Srbiji od raka pluća svaka dva sata umre jedna osoba, glavni faktor rizika - pušenje
Foto: Pixabay
Godišnje oboli 7.000 ljudi, umre oko 5.000, a pušenje je glavni faktor rizika, naveo je direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Mihailo Stjepanović.
U Srbiji se najviše umire od raka pluća. Osobe muškog pola su na prvom mestu po stopi umiranja, kod žena na drugom mestu, odmah iza raka dojke.
"Da prisustvujete našem jutarnjem sastanku čuli biste da većina pacijenata koja je noćas primljena ide u pravcu dijagnostike raka pluća", izjavio je Stjepanović za RTS.
 
Prema njegovim rečima, najveći broj bolesnih su pušači, koji simptome pripisuju pušenju, a to je kašalj sa iskašljavanjem i zato se kasno jave lekaru ili se jave tek kad se pojave upozoravajući simptomi.
 
"Veliki je problem što do nas dođu pacijenti već u poodmakloj fazi bolesti", ocenio je Stjepanović.
  • /

    02.08.2023 08:54
    /
    nacionalisite i dalje.
    svi koji su umrli od raka pluca su bili pusaci. ako ih znam nekoliko znaci da ih nema bas mali broj u populaciji.
    samo retki umru u bolnici. svakog ostalog su poslali kuci.

    da li stvarno zelite umiranje u najgorim mukama ujedno muceci i vasu porodicu.
  • zzz

    02.08.2023 06:28
    Pušenje je vrsta samoubistva
    Zna se da i nepušači mogu da obole od raka na plućima, ali njihov broj je zanemarljivo mali u poređenju sa brojem obolelih među pušačima.
  • Надри пацијент

    01.08.2023 18:54
    Може бити а и немора лично сам знао 2 покојне особе нису пушили а добили ,што се тиче снимка плућа канда се неко не разуме у медицину црна плућа су здрава а бела болесна на снимку ,мени су тукли 28 инекција у вену због упале плућа ,пушио- непушио рак небира добија се када бела крвна зрнца изједају црвена а не због пушења него због киселости крви

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?