Ženi u mozgu lekari pronašli živog crva od osam centimetara

Živ crv od osam centimetara pronađen je živ u mozgu jedne Australijanke, objavio je BBC.
"Struktura nalik na strunu" izvučena je tokom operacije iz oštećenog tkiva frontalnog režnja pacijentkinje rođene u Engleskoj.
Pacijentkinja, 64-godišnja žena sa jugoistoka Novog Južnog Velsa, najpre je krajem januara 2021. primljena u lokalnu bolnicu, nakon što je više nedelja patila od, kako su lekari nazvali "neobične konstelacije simptoma", bolova u stomaku, kašlja i noćnog znojenja, koji su kasnije evoluirali u sve veći gubitak pamćenja i depresiju, pa je prebačena u bolnicu u Kanberu.
Magnetna rezonanca njenog mozga otkrila je abnormalnosti koje zahtevaju operaciju.
 
Lekari su utvrdili da se radi o vrsti Ophidascaris robertsi, a crveni parazit je mogao biti tamo do dva meseca. To je crv koji se obično pronalazi u pitonima, a pacijentkinja iz Kanbere je prvi slučaj da je ovaj parazit pronađen kod ljudi.
 
 
Naučnici su saopštili da je pacijentkinja, koja živi nedaleko od jezerske oblasti koju nastanjuju pitoni, uprkos tome što nije imala direktan kontakt sa njima, često skupljala autohtono bilje koje je koristila za kuvanje.
 
Pretpostavka doktora i naučnika upućenih u njen slučaj je da je piton možda izbacio parazita u travu putem fekalija, a da se žena najverovatnije inficirala parazitom diranjem bilja koje je brala ili nakon što ga je pojela.
Istraživači su upozorili da slučaj naglašava povećanu opasnost od prenošenja bolesti i infekcija sa životinja na ljude.
 
Pacijentkinja se dobro oporavlja i i dalje je na stalnom posmatranju, saopštili su lekari.

Teme

crvi
  • Svet

    07.09.2023 23:37
    Svet
    Evo...
    odmah se javljaju, izdvajaju i mogu odmah da se prepoznaju,
    osobe koje mrze ceo svet.
    Sva sreca su u manjini...
  • Ivo Robić

    05.09.2023 13:50
    To je taj
    Politički crv glasa s' onog sveta!
  • Gžeud

    04.09.2023 12:22
    Tja
    Kod nas svi penzosi imaju ovu bolest, nešto u mozgu, zbog čega mozak propada i glasaju za svoje neprijatelje, sa ili bez pitona unaokolo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.