Ovo su pokazatelji da vam nedostaje vitamin A

Vitamini su vrlo važni jer nam, između ostaloga, pomažu u održavanju opšteg blagostanja.
 Ovo su pokazatelji da vam nedostaje vitamin A
Foto: Pixabay
Vitamin A posebno je neophodan za održavanje zdravih očiju, dobrog vida i zdrave kože, te pomaže u borbi protiv infekcija.
S obzirom na to da ljudsko telo ne može samo da proizvede vitamin A, moramo da ga uključimo u svoju prehranu na druge načine, prenosi Index.hr.
Ako ne unosimo dovoljno vitamina A u svoju ishranu, postoji rizik od razvoja nedostatka ovog bitnog vitamina, što vremenom može da dovede do brojnih zdravstvenih problema, uključujući probleme s vidom ili pad imuniteta. Srećom, blage oblike nedostatka vitamina A možemo lečiti bez dugotrajnih problema.
 
Ozbiljan nedostatak mnogo je češći u zemljama koje se suočavaju s izazovnim socioekonomskim uslovima, kao i ograničenim pristupom hrani bogatoj vitaminom A. Ali, kako prepoznati da imamo nedostatak ovog vitamina? Manje poznati simptomi koji ukazuju na to su sledeći:
  • suva koža
  • suve i nadražene oči
  • noćno slepilo
  • poteškoće sa začećem
  • zaostajanje u rastu i razvoju
  • česte infekcije grla i grudnog koša
  • sporo zaceljivanje rana
  • problemi s kožom poput plikova ili akni

Neke od namirnica koje sadrže vitamin A: losos, jetra različitih životinja, tunjevina, batat, spanać, šargarepa, dinja, paprika...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.